Música per a tots, escola de tothom

Descobrim el funcionament i els cursos que ofereix l'Escola de Música Municipal de Mataró

  • Marta Gómez // Fotos: cedides
  • Dijous, 28 abril 2016 12:21

Cultura 2014/2015, EMMM 1
L'Escola Municipal de Música de Mataró  (EMMM) està en el seu millor moment. Ja fa set anys que funciona i té prop de 700 alumnes i un equip de professors de 40 persones. Tot i que l'escola segueix sense tenir una edificació que funcioni com a seu central de l'escola, es reparteix per tota la ciutat, fet que valoren també molt positivament des de la direcció del centre.
La formació musical que ofereix l'EMMM està repartida en tres grans àrees que permeten, a tots els nivells i per a tots els públics, oferir una formació musical econòmica i transversal.
Aquesta setmana descobrim quin és el seu funcionament i estructura i analitzem la gran demanda: la descentralització amb seu pròpia per a la seva gestió.


L'Escola Municipal de Música de Mataró (EMMM) està cursant el seu setè any de vida. De com va néixer a com és ara no n'ha variat ni la voluntat ni la convicció de seguir creient que la ciutat ha d'apostar per mantenir una escola de música de titularitat pública. Ja no només perquè la formació musical sigui més econòmica, que també, sinó perquè aquesta arribi a tothom. "L'objectiu principal és que la gent que vulgui fer música en pugui fer", assegura el director de l'EMMM, Joan Fargas, que afegeix que "la singularitat és que barregem la música amb el component social".

L'escola, que en aquests moments compta amb pràcticament 700 alumnes i un equip de 40 professors és, com dèiem, de titularitat pública, tot i que la gestió està externalitzada per Musicop, una cooperativa mataronina de músics i professors de música. "L'escola és de tota la ciutat, quan decidim què fem, què oferim i com ho fem, no només pensem en els 700 alumnes que tenim, sinó que ho fem pensant en Mataró", creu Fargas que afegeix: "Creiem amb molta convicció que hem de retornar a la ciutat la música que fem".
Tres grans àrees

L'escola es consolida en tres grans branques: la de llarga durada, la de Música a Mida o curta durada i la de Música i Comunitat. La primera gran pota de l'escola la conforma tota l'oferta formativa de llarg recorregut: aprendre un instrument, participar en un conjunt, un cor, etcètera. Un recorregut que es pot iniciar amb tan sols dos mesos de vida, com és el cas de l'alumne més petit que en aquests moments té l'EMMM, i allargar-se fins que les ganes i l'afició s'aturin. La persona més gran té 74 anys, toca el piano i no falla a cap assaig.

Quan decidim què fem pensem en tota la ciutat, no només en els nostres
700 alumnes”

La segona gran pota de l'escola és la que permet a l'alumne adaptar-se segons les seves necessitats i inquietuds a l'oferta formativa. Són formacions complementàries, masterclasses o tallers que s'organitzen puntualment per difondre la seva tasca i donar la possibilitat a què s'apuntin més alumnes.

La tercera i última pota és la de Música i Comunitat, un projecte engegat aquest curs escolar en el qual s'incideix directament en les escoles de primària de la ciutat. Aquesta proposta intervé directament en l'horari lectiu i curricular de les escoles impartint classes, per exemple, de gospel, rumba o percussió corporal. "En aquests moments són escoles de primària però podrien ser escoles bressol, instituts o residències de gent gran", assegura Montse Anguera, coordinadora tècnica de l'EMMM que valora molt positivament que aquest fet sigui "una porta més oberta a la ciutat".

 

Per a totes les edats

La veritat és que a l'EMMM s'hi pot entrar a totes les edats. Una de les possibilitats que està tenint molt d'èxit és la de nadons de 0 fins a 36 mesos que, conjuntament amb la seva família, això sí, s'introdueixen al món musical a través de sensibilització i ritmes. Una experiència que fascina els infants i famílies i que familiaritza els més petits amb els primers instruments de les seves curtes vides. No és fins que els alumnes tenen entre quatre i set anys  quan es tracta la música amb el moviment per sensibilitzar-los amb el món musical més en profunditat i és, a partir de 8 anys, quan s'escull un instrument per seguir progressant en els estudis musicals i incorporar-se als conjunts musicals.

Cultura 2014/2015, EMMM 02

No s'acaba

La formació musical que s'ofereix des de l'EMMM no té data de finalització. La formació va avançant a l'escola sense cap "curs final". De fet, fins i tot en el procés de professionalització per accedir als Estudis Superiors de Música, l'escola facilita la preparació a l'alumne perquè pugui aconseguir fer aquest salt. "Aprendre música fent música sempre que l'alumne tingui interès i hi gaudeixi en el nivell i l'àmbit que vulgui", assegura Georgina Blanch, membre de l'equip de comunicació de l'EMMM. L'objectiu no és professionalitzar els alumnes, tot i que, evidentment, si n'hi ha que volen fer el pas, l'escola els ho facilita.  

Escola descentralitzada

L'EMMM no té una edificació pròpia on impartir les seves classes i per això utilitza diferents centres escolars de la ciutat. És una escola descentralitzada i valoren molt positivament que sigui així: "Ho volem així, que estigui escampada per la ciutat", creu Anguera. "Apostem per tenir presència a diferents barris de la ciutat i creiem que això és molt positiu, provoquem mobilitat interna a la ciutat, tot i que és cert que ens aniria molt bé tenir una seu on poder treballar tot l'equip de professors i poder disposar d'un auditori on, quan calgui, poder reunir a tots els alumnes", explica Fargas que sap que l'Ajuntament no es pot permetre en aquests moments construir una nova edificació però que pensa que "potser és el moment de començar-hi a pensar".

Tothom pot fer ballar la ballarina

Per a aquest dissabte l'EMMM ha organitzat una activitat oberta a tota la ciutat per intentar fer despertar la ballarina gegantina d'Antigua i Barbuda. És un dels actes del Dia Internacional de la Dansa en què l'EMMM proposa que tothom qui ho vulgui es prepari la música per poder fer despertar la ballarina, descarregable al seu web. "És un nou exemple de com l'escola s'evoca a la ciutat", conclou Fargas.

Cultura 2014/2015, EMMM 03
La formació musical
Sovint pensem que la música és el que escoltem a través dels auriculars. Però la música aporta molts més detalls a les nostres vides i, sense adonar-nos-en, també al nostre dia a dia. La formació musical pot arribar a ser molt important en el desenvolupament i creixement, sobretot dels més petits.  La concepció de la formació musical ha canviat molt en els darrers anys i des de l'EMMM es creu que és la pròpia ciutat qui ha de determinar com vol que siguin els ensenyaments artístics que ofereix.