Més turistes aquest estiu

La xifra de visitants durant l'estiu augmenta a la ciutat un 5 per cent i se situa amb 38.000 turistes

  • Marta Gómez / Fotos: Daniel Ferrer
  • Dimecres, 05 Octubre 2016 10:14

Turisme hotel Atenea

Aquest estiu la ciutat de Mataró ha estat més visitada que mai. De fet, el nombre de turistes a la ciutat ha augmentat i la reivindicació per consolidar la ciutat com a "punt d'atracció i destinació turística", creix.

Aquesta setmana s'ha fet balanç, amb les xifres a la mà, d'aquesta temporada turística i s'han determinat les procedències, les motivacions i els principals objectius d'aquelles persones que visiten Mataró.

Al reportatge d'aquesta setmana analitzem les xifres que ha posat sobre la taula la regidoria de Promoció Econòmica i coneixem quina és la nova aposta i col·laboració amb els hotels de la ciutat.


La sensació que durant aquest estiu hi ha hagut més turistes a la ciutat és generalitzada. I les xifres ho confirmen. Mataró ha tancat la temporada turística amb un augment del 4,6 per cent de visitants respecte de la temporada passada. Una xifra que, en nombre absolut se situa en més de 38.000 turistes a la ciutat, un 69,4 per cent dels quals són estrangers. Unes dades que ha fet públiques aquesta setmana la Regidora de Promoció Econòmica i Innovació, Dolors Guillén, i que ella mateixa creu que "consoliden" la ciutat de Mataró com a una "destinació turística".

Les xifres "són positives i van en creixement", assegurava Guillén, també les de les pernoctacions a la ciutat, tant en els hotels com en el càmping i que en aquesta temporada han superat les 123.000, el que representa un 6,5 per cent més que l'any 2015. "La gent ja pensa en Mataró no només per la proximitat amb Barcelona i per venir-hi a dormir, sinó perquè pensa en la ciutat com una destinació", assegurava la regidora, que afegia: "de Mataró els turistes en valoren la tranquil·litat, la proximitat amb Barcelona i la platja, a l'hora de fer les seves reserves als hotels".

Oficina Turisme

Promoció de ciutat efectiva

Aquesta atracció al turisme i augment de xifres, des de l'Ajuntament es relaciona amb les accions de promoció de ciutat que s'han tirat endavant en l'últim any. De fet, es materialitza amb les procedències dels visitants. Amb un 46,83 per cent els turistes han estat francesos, amb un 11,46 de Benelux (Bèlgica, Països Baixos i Luxemburg), amb un 10,83 d'Alemanya, seguits del Regne Unit, Itàlia, els Països Nòrdics o Suïssa. En una xifra encara simbòlica, el turisme asiàtic aquesta temporada a Mataró es multiplica per dos i passa de l'1,10 per cent al 2,24 per cent.

La promoció directa al mercat francès amb la participació al Salon Mondial du Tourisme de París, a través de Turespaña i els anuncis en premsa francesa especialitzada, guies turístiques i contactes amb agències de viatge franceses, sembla que han tingut el seu fruit. Altres accions de promoció com la de participar a l'ITB de Berlín o la MITT de Moscou a través de la Diputació de Barcelona, també. Fets que Guillén valora molt positivament: "estem arribant a molts països i les xifres ens confirmen que les accions de promoció que hem fet per a la ciutat de Mataró, han funcionat".

Wifi platges
El servei de wifi ha estat disponible del 25 de juliol al 15 de setembre i 1.850 usuaris l'han utilitzat, registrant-se prèviament a través de Facebook. El 47 per cent dels usuaris han estat joves d'entre 21 i 35 anys i amb un 53 per cent han tornat a connectar-se.

Pel que fa als visitants procedents de la resta de l'estat espanyol, i que consta que han utilitzat el servei d'informació turística, són de la Comunitat de Madrid, el País Basc i la Comunitat Valenciana. Procedències que tampoc sorprenen el consistori i que vinculen amb les accions de promoció de ciutat a la Fira de Turisme de Madrid (FITUR), el Sevatur de Sant Sebastià i l'Expovacaciones de Bilbao. "Estar presents als llocs ens afavoreix i potenciar la comunicació és la punta de llança que encara hem d'afilar", assegurava satisfeta Guillén als mitjans de comunicació.

L'Oficina de Turisme de la ciutat ha rebut un total de 9.637 visites des de l'1 de maig fins al 15 de setembre amb una demanda del 61,96 per cent en turisme cultural, seguit del Shopping, el turisme actiu, l'esportiu o el de sol i platja.

Les xifres ens confirmen que les accions de promoció que hem fet
per la ciutat de Matar han funcionat”

Oficina Turisme

Treball conjunt

La regidora ha volgut plasmar també la bona sintonia que hi ha des del consistori amb els hotels i càmping de la ciutat. De fet, durant la presentació de les xifres, hi ha assistit la Marta Marimón de l'Hotel Atenea i la Sabrina Freixades del New Hotel Colon. "Volem treballar plegats perquè tothom trobi el que necessita", assegurava Guillén. És per això que des de la regidoria s'han impulsat també uns grups de treball per aconseguir que la ciutat sigui un destí turístic durant tot l’any, no només a l’estiu. "Trimestralment farem unes taules de treball on treballarem perquè la gent vingui tot l'any. Els hotels ens poden donar informació dels turistes i nosaltres del que pot trobar a la ciutat el seu usuari". Durant aquest període d'estiu els dos hotels asseguren haver estat al 95 per cent de la seva plena ocupació, xifra que també valoren molt positivament.

Per començar a treballar aquesta col·laboració i "fer-ho bé", la regidora també es mostra predisposada a explorar nous indicadors per conèixer "més i millor", ha assegurat, el turisme a la ciutat. "Tenim la necessitat de tenir més indicadors per aconseguir totes aquelles dades d'anàlisi que encara ens manquen", explicava Guillén que afegia: "hem de seguir endreçant tota la informació turística que tenim". I en aquesta línia, reclamada també pels hotels, la regidora va anunciar una nova vinculació amb el Consorci de Promoció Turística del Maresme per reivindicar la capitalitat de la ciutat de Mataró a la comarca del Maresme.

Excel·lent per les platges

Tant la platja del Varador com la del Callao aquest estiu han renovat la certificació de la marca "Q" de Qualitat Turística. De fet, no només l'han renovat sinó que han obtingut bona puntuació i totes dues s'han situat a 9,27 punts sobre 10. Aquest distintiu, que atorga l'Instituto para la Calidad Turística Española (ICTE) i que Mataró ja té des del 2010, valora diferents aspectes de la platja com la gestió de la qualitat, la de les platges, els serveis higiènics, els accessos, els serveis d'informació, de seguretat, salvament i primers auxilis, els de neteja i eliminació de residus o els comercials, d'oci i esportius. Aquest any, la instal·lació dels desfibril·ladors, el servei de wifi gratuït i les mesures per fer les platges més accessibles han estat aspectes que han donat l'excel·lència a aquestes platges.