L'últim cinema de barri

El Foment manté la seva programació amb fermesa i un públic consolidat

  • Laia Mulà // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dijous, 16 Març 2017 12:07

Cultura 2017, foment mataroni

Després del tancament dels tres cinemes per excel·lència del centre de Mataró, el monopoli en aquest sector va quedar completament en mans de les grans sales de Cinesa Mataró Parc. Una entitat amb més de cent anys d’història, el Foment Mataroní, fa front a aquesta competència tan ferotge projectant pel·lícules setmanalment en el seu antic però cuidat teatre, un espai que realitza nombrosos tipus d’activitats sota l’organització desinteressada i plena de bones intencions d’un grup d’homes i dones. Des de Tot Mataró ens endinsem en aquest ci-nema i escoltem el testimoni de l’actual president de l’entitat, que ja fa set anys que ostenta el càrrec, Ramon Salicrú.


L’activitat cinematogràfica al centre de Mataró va portar, durant uns anys, un ritme frenètic. Solia ser d’aquelles activitats d’oci familiars, amb amics o en parella que, quan encara no existien tantes opcions lúdiques a escollir com en l’actualitat, constituïa el centre d’oci de caps de setmana o dels vespres.
El Cinema Núria, l’Iluro o els Cinemes Òscar, que va ser la darrera sala a tancar l’any 2006, es van veure immersos en una situació insostenible que els va portar al tancament de les portes de manera definitiva: una crisi en el nombre d’espectadors i, conseqüentment, una disminució en els ingressos.

Un cop els Cinemes Òscar van haver abaixat la persiana, Cinesa Mataró Parc, va acabar d’assumir el monopoli cinematogràfic de la ciutat i la zona del voltant de la capital del Maresme. Compta amb una dotzena de sales i una programació variada i extensa. Aquesta, però, sovint és molt comercial i deixa pocs espais a les produccions menys conegudes i d’autor. Com explica el crític de cinema Jacint Fornols, les sales multicines se sustenten per ser un element més d’oci d’entre tots els que es poden realitzar en un gran centre comercial.

Davant de la gegant Cinesa només quedava un espai genuí de la ciutat i de llarga trajectòria històrica a la zona del centre de Mataró que, d’entre moltes altres activitats socials i culturals, programa des de fa dècades pel·lícules cada setmana: el Foment Mataroní. Una sala que manté l’essència del cinema de barri que coneixíem unes dècades enrere.

Un espai social que no es rendeix
El Foment ha anat subsistint a pas de formiga però amb fermesa. S’ha mantingut com un espai social rellevant al centre de la ciutat, tot i l’àmplia oferta d’activitats situades al centre de Mataró. Tal com el descriu el president de l’entitat, Ramon Salicrú, és com “una taula amb diferents potes formades pels tallers i cursos, el teatre, la programació de concerts i el cinema”. 
A més, s’hi programen d’altres activitats com la projecció en directe dels concerts de la Royal Opera House o els assajos de la coral Primavera per la Pau, així com xerrades, conferències i altres esdeveniments puntuals.
Amb tota aquesta vida interior, el Foment rep setmanalment unes 1.000 persones entre tot el que programa, fet que el situa com un espai cultural de referència.
Les dificultats econòmiques per mantenir la projecció de pel·lícules a causa de la competència de Cinesa ha constituït un handicap que l’entitat ha afrontat amb canvis, com el pas de la projecció amb cel·luloide al sistema digital.  El canvi va tenir lloc fa dos anys i va suposar una inversió econòmica de 65.000 €, despesa que encara assumeix a terminis el Foment.
La decisió de fer la inversió, segons comenta Salicrú, va néixer en plantejar “si valia la pena que Mataró tingués aquest cinema de qualitat al centre de la ciutat” i no quedés antiquat. Fornols considera que “el gran repte del pas al digital va permetre al Foment fer front a la capacitat dels grans cinemes”.

Cultura 2017, foment mataroni

Mantenint l’essència del cinefòrum

Les filmacions projectades pel Foment són poc comercials i s’assimilen a les que s’emetien pel conegut cinefòrum, un contingut més difícil de vendre però de més qualitat que en els darrers temps ha experimentat “un increment d’espectadors important”, afirma Salicrú. Afegeix que les produccions emeses són bones però amb “una competència ferotge amb el Cinesa Mataró Parc”. ‘35 mil·límetres’, una petita entitat situada a Barcelona, és l’encarregada de programar les pel·lícules del Foment. En programen una o dues cada setmana que es projecten els caps de setmana i els dilluns, l’anomenat dia de l’espectador.

A més, també n’ofereixen una mensualment en versió original (VOSE) en un ampli ventall d’idiomes diferents subtitulada al castellà. Aquesta s’ofereix sota un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Mataró. Segons Fornols, aquestes pel·lícules són una molt bona aposta del Foment perquè ofereixen un cinema alternatiu i d’autor que fuig del vessant comercial del multicinema. Amb un mínim de 300 espectadors setmanals que passen per les seves projeccions, el nombre de beficis no és elevat però sí suficient per a mantenir el cinema obert. Segons explica Salicrú, el fet que sigui una entitat sense ànim de lucre i que, per tant, no hagi de pagar sous, permet que es reparteixin els pocs beneficis entre ‘35 mil·límetres’ i l’entitat, que els inverteix a mantenir l’espai obert i en funcionament.
Jacint Fornols afirma amb contundència que la part cinematogràfica d’aquest espai té “una etapa molt favorable per endavant”. Considera que compta amb uns espectadors consolidats que tenen un criteri cinematogràfic ampli i “seleccionen un tipus de producte menys comercial”.

Les multisales a l’estacada

Jacint Fornols pronostica amb seguretat que “el problema pròximament el tindran les multisales”. Des del punt de vista del crític cinematogràfic aquestes tendiran a desaparèixer perquè les pel·lícules projectades es poden veure amb molta facilitat per Internet, fet que en disminuirà la demanda. Considera que el cinema que sobreviurà serà aquell més especialitzat i dirigit a espectadors amb alt nivell cultural que busquen pel·lícules de gran qualitat i menys accessibles per Internet.

Cultura 2017, foment mataroni

Un paper clau
El Foment Mataroní, una entitat existent des del 1904, ha sigut l’únic espai del centre de la ciutat capaç de fer front a la gegant competència dels cinemes situats al Mataró Parc, probablement perquè és una entitat sense ànim de lucre i perquè ofereix un tipus de producte molt diferent. Tot i que és indubtable que el cinema té mancances, sobretot en nombre d’espectadors, és capaç de mantenir l’activitat i seguir oferint un producte més genuí i de qualitat.
Com destaca el President de l’entitat, és l’únic cinema que segueix en funcionament i “tant la gent gran, com molts joves, ens agraeixen que el cinema continuï endavant” i que la màquina no pari. L’espai, amb prop d’un miler de persones que el visiten setmanalment, exerceix un paper clau en l’activitat social i cultural del centre de la ciutat.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: