La importància de la companyia

Nou programa de voluntariat a l'Hospital de Mataró per ajudar als pacients d'oncologia

  • Laia Mulà // Fotos: cedides
  • Dimecres, 04 Octubre 2017 00:00

Especials 2017, voluntariat cancer

Dues noves iniciatives es proposen millorar la qualitat de vida dels pacients d'oncologia de l'hospital i dels seus familiars: un nou programa de voluntariat a l'Hospital de Mataró, pel qual fan una crida a la col·laboració de mataronins i maresmencs, i la inauguració de la nova seu de l'Associació Espanyola d'Oncologia a Mataró que oferirà suport psicològic i d'assessorament totalment gratuït.


L'Hospital de Mataró busca voluntaris per a ajudar als pacients oncològics del centre amb la voluntat de millorar la seva qualitat de vida en un moment tan complicat. Es tracta d'un programa que espera reunir ciutadans de Mataró i rodalia que vulguin destinar un matí a la setmana a col·laborar en un àmbit tan delicat i alhora agraït. Així ho explica en Javier Gutiérrez, psicooncòleg que coordina aquest nou programa de voluntariat hospitalari que tot just està en la fase més inicial. Gutiérrez destaca que és important la tasca dels voluntaris perquè puguin acompanyar als pacients i als seus familiars en la seva estada a l'Hospital.

L'objectiu principal, segons explica, “és millorar la qualitat de vida dels pacients, que se sentin acompanyats i puguin desconnectar de la malaltia, i d'aquesta manera la seva estada a l'hospital sigui més amena”. A més, gràcies als voluntaris, els familiars podran sortir del centre, desconnectar i tenir una estona per ells sense preocupar-se de deixar al pacient sol. Gutiérrez té clar que el cuidador –normalment un familiar directe– també viu una situació molt dura i delicada i pot millorar molt amb el suport emocional del voluntari.

Els voluntaris també obtenen un retorn de la seva tasca desinteressada perquè, encara que sigui difícil viure el càncer de tant a prop, és una gratificació ajudar als altres i fa ser més conscient del valor i el sentit de la vida.

"Volem que els pacients se sentin acompanyats i puguin desconnectar de la malaltia”

Formació pel voluntariat
Saber com reaccionar davant algunes situacions i descobrir la millor manera d'ajudar als pacients no és una tasca senzilla. Tampoc ho és viure les situacions tan dures i corprenedores que els voluntaris poden trobar-se durant el seu període de voluntariat. Per aquest motiu des del programa de voluntariat ofereixen una formació prèvia a començar l'estada que permeti aprendre la millor manera de reaccionar davant cada situació. A més, els voluntaris comptaran amb informes detallats de cada cas i amb l'orientació directa de Gutiérrez. El psiconcòleg fa una crida a tots els ciutadans per participar en aquest programa que només ocupa un matí a la setmana, de 10 h a 13 h, però que pot suposar un gran suport i ajuda als pacients de càncer.

L'Associació Espanyola contra el Càncer a Mataró

Aquesta setmana han inaugurat la Unitat Comarcal del Maresme de l'Associació Espanyola contra el Càncer – Catalunya Contra el Càncer Mataró (AECC), situat al carrer d'Onofre Arnau número 13 de Mataró. L'associació pretén ser un punt de referència comarcal  al que els pacients i familiars puguin recórrer per rebre serveis de psicologia i treball social. Seran completament gratuïts i tothom se'n podrà beneficiar.

Segons explica Javier Gutiérrez, també psicòleg de l'AECC, aquest nou espai a Mataró és el resultat d'una suma d'esforços entre l'Administració Pública, l'Institut Català de la Salut (ICS) i l'entitat, la qual compta amb seus a l'Hospitalet, Barcelona i Santa Coloma, entre moltes altres ciutats catalanes.

Aquest servei és de lliure accés i gratuït per tots els ciutadans, que l'únic que han de fer és anar a aquest nou espai entre les 16h i les 20h i sol·licitar directament el servei. Allà, ofereixen una valoració de cada cas per orientar l'ajuda a les necessitats de cada pacient o afectat, ajudant a aconeguir perruques, pròtesis, ajuts econòmics, emocionals, d'acompanyament i molts d'altres.

Especials 2017, voluntariat cancer

Les dades: augmenten els malalts
Un terç de la població tindrà càncer: així es titulava l'informe 'Las cifras del cáncer en España 2016' que va publicar la Sociedad Española de Oncología Médica (SEOM). També mostrava que cada any augmenten els diagnòstics de càncer per quatre motius diferents. En primer lloc, l'augment es deu a l'increment de la població, així com pel seu envelliment, per l'auge de mètodes de detecció precoç de la malaltia i, per últim, pels hàbits de vida de la població Espanyola, alguns dels quals propicien l'aparició de la malaltia. Segons l'informe, alguns d'aquests hàbits nocius i que es podrien evitar són el sedentarisme, el consum de tabac i l'obesitat.

És evident que hi ha una relació directa entre l'envelliment de la població i l'augment de casos d'oncologia, però l'informe també destaca que, gràcies als avenços en oncologia, s'ha incrementat la supervivència dels pacients i la seva qualitat de vida ha millorat.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: