La Riera celebrarà el Nadal amb llums i tanques

La conversió del tram en zona peatonal és el canvi més comentat

  • Divendres, 17 Desembre 2004 01:00
Les festes de Nadal ja han arribat, però les obres de la Riera encara no estan acabades. Malgrat que el principal carrer comercial de Mataró ja s’ha vestit de llums per celebrar el Nadal, les obres que li han de donar una nova imatge i convertir-lo en zona peatonal, encara no han finalitzat. Entre mataronins comprant regals i múltiples referències a les festes nadalenques en els aparadors, encara es poden veure tanques, maquinària, treballadors i sacs dels materials necessaris per acabar de donar un millor aspecte al carrer. En la presentació de les obres s’havia dit que aquestes estarien enllestides a finals del 2004, un termini que a pocs dies de finalitzar l’any, no s’ha complert.

Malgrat tot, existeix el compromís que les obres molestin el menys possible. D’aquesta manera, les zones de treball queden limitades per tanques que a la vegada construeixen àmplies voreres a banda i banda del carrer. Així, tot i les molèsties evidents d’una zona en obres, els ciutadans poden passejar i fer les seves compres amb tota normalitat. Fins i tot els dissabtes, quan aquest carrer es converteix en un dels principals punts de reunió de la ciutat, els mataronins poden passejar-s’hi sense problemes.

El segon tram de la reconversió
La nova cara de la Riera ha dotat el carrer de nous arbres i enllumenat, igualant-la al seu tram baix, però el canvi més evident i comentat ha estat el de la conversió en zona per a vianants. Aquesta transformació va lligada amb la que també està vivint el casc històric de la ciutat, que en els últims temps ha vist com s’ha anat reduint el nombre de carrers per on encara poden passar cotxes. El tram que comprèn des de la Plaça Santa Anna i s’allarga fins a l’alçada del carrer Sant Josep ja es va arreglar en unes obres iniciades el 1997. Ara ha estat el torn de realitzar els treball entre el Carrer Sant Josep i la Muralla de la Presó, uns treballs que ja estan a punt de finalitzar.

Els mataronins no resten indiferents davant de la nova imatge de la Riera. L’estat del nou carrer és motiu de comentaris entre ciutadans i comerciants. Les opinions són múltiples, però hi ha dos arguments que es repeteixen contínuament. En primer lloc, la gent coincideix que les obres han servit per modernitzar el carrer i dotar-lo d’una millor imatge. Per aquesta banda el canvi es qualifica de positiu. Però a la vegada, també hi ha una opinió generalitzada que la prohibició de circular vehicles pel carrer no farà més que perjudicar la vida comercial del centre.

La no circulació de vehicles podria afectar els comerciants
D’aquesta opinió és Carme Francesc:“La renovació beneficiarà a la gent, però no als comerciants”. Aquesta vianant, la vegada, aprofita per explicar la seva vivència personal: “La meva sogra ja no baixa a comprar a la Riera. Les persones grans volen que les deixis davant de la botiga per poder carregar les coses al cotxe fàcilment”, explica. Molt semblant és la visió dels canvis que té Lídia Ricis. “Crec que està molt bé. El seu aspecte és molt millor”, diu la jove mataronina. Però la preocupació pel trànsit de vehicles torna a aparèixer: “L’únic pàrquing que conec és el de la Plaça de les Tereses, i només aquest espai per deixar el cotxe és molt poc”. El usuaris de la Riera no tant sols poden utilitzar, per proximitat, el pàrquing del qual parla Ricis, sinó també el de la Plaça Santa Anna i el de la mateixa Riera. Aquest últim, que disposa d’una segona entrada al Carrer Moles, té un futur incert, ja que s’ha plantejat la possibilitat de convertir el seu ús en exclusiu dels veïns de la zona.

Hi ha opinions encara més crítiques que les anteriors, com la d’Àngel Turelló, que diu que els canvis no li agraden “gens ni mica”, i torna a atribuir la seva opinió a la distribució feta de la zona de trànsit i l’absència de places d’aparcament. La restricció en la circulació també modificarà els hàbits d’aquells pares que fins ara deixaven els seus fills a la porta de l’escola o els dels mataronins que ja no podran estacionar els seus cotxes davant mateix dels comerços de la Riera.

Però no totes les opinions mostren les mateixes preocupacions. Contràriament, n’hi ha que expressen la seva satisfacció pels canvis produïts. És el cas d’una altra vianant, Sandy Rubio, que explica com veu la Riera molt millor actualment. De nou la circulació d’automòbils torna a ser el motiu de l’argumentació, però en aquest cas de forma positiva: “la gent pot passejar tranquil·lament, sense perill dels cotxes”.

Finalment, el sector que rebrà més directament les conseqüències d’aquest canvi, ja sigui de manera positiva o negativa, és el del comerç. Les botigues i establiments del centre, no tan sols els de la Riera, són els que rebran les conseqüències de les modificacions. Un dels comerços que està establert des de fa més anys al carrer és la botiga “El Pilar”. Antoni Trenchs, d’aquest establiment, explica com les obres han suposat un canvi substancial i que han millorat el carrer. Trenchs és un testimoni en primera persona de les múltiples variacions que el carrer ha patit fins l’actualitat. Però la imatge del carrer de la Riera no és l’única que ha canviat amb el temps, sinó que també ho han fet algunes de les botigues que en ella si troben. En els darrers temps, hi aprofitant el nou aspecte del carrer, són molts els comerços que també han volgut millorar la seva imatge. Però tornant a l’últim canvi, declara que “com a zona peatonal, de passeig, està molt bé, però comercialment és un handicap”. El comerciant també afegeix com en els darrers anys els hàbits dels compradors han evolucionat molt i que si encara hi ha vida a la zona és gràcies als tres pàrquings dels quals disposen els compradors.

Només amb la finalització de les obres es podrà comprovar l’efecte en el trànsit, el comerç i en l’espai d’aquest nou tram per a vianants de la Riera. Si prenem com a referent l’actuació realitzada en el tram més baix del mateix carrer, la valoració seria altament positiva.El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: