Benvingut Mr. Money?

Les Santes, a les portes d'esdevenir un producte turístic molt reclamat

  • Berta Seijo // Fotos: Daniel Ferrer
  • Divendres, 26 Juliol 2019 07:35

Especials 2017/2019, turisme santes

Les Santes són, edició rere edició, la joia de la corona de la Direcció de Cultura de l'Ajuntament de Mataró, una festa que la majoria dels veïns del municipi esperen amb ganes durant tot l'any. Tanmateix, també es tracta d'una celebració que una altra regidoria, la de Promoció de Ciutat, intenta aprofitar al màxim. El seu objectiu és treure suc a la Festa Major per impulsar l'activitat econòmica del municipi, amb accions destinades a cridar l'atenció dels visitants de fora de la comarca i dels turistes que omplen els hotels i el càmping de la ciutat al juliol. El comerç, però, viu un fenomen força oposat durant els dies forts de Les Santes, amb una davallada de les vendes que noten tots els sectors menys el de la restauració i l'alimentari. 

Arribar a molta gent, com més millor. Aquesta és la finalitat de la difusió que Promoció de Ciutat, la cartera liderada per Núria Moreno, du a terme amb motiu de Les Santes. Es tracta de campanyes de màrqueting dirigides a l'exterior i al mercat internacional que el consistori realitza des del 2013. "Aquell any els hotels i el càmping de Mataró ens van començar a demanar informació en altres idiomes sobre la Festa Major, ja que fins llavors només la teníem en català", explica la regidora socialista. Amb la idea al cap que Les Santes són un veritable atractiu (i fins i tot un producte) turístic, l'Ajuntament de Mataró s'adreça als més de 200.000 visitants que s'allotgen a l'Alt Maresme cada juliol. "Aquesta celebració local ens dona valor com a destinació, ens ajuda a destacar enmig de la resta de municipis", afirma Moreno.

I és que, segons les últimes dades de l'Oficina de Turisme de la ciutat, dels 2.258 visitants que passen pels punts d'informació turística durant el setè mes de l'any, el 22,74% mostra un interès clar per Les Santes amb preguntes enfocades a esbrinar els apunts històrics i els actes més emblemàtics de la Festa. "És un percentatge alt si el comparem amb la presència d'altres demandes també populars com la informació sobre rutes i visites guiades, que és d'un 12,35%, o la del servei d'audioguies, amb un 10,44%", opina l'entrevistada.

• El 22,74% de les persones que visiten les oficines de turisme de Mataró durant el juliol pregunten per la Festa Major.
• Entre el 2016 i el 2018, el nombre de turistes que van arribar a Mataró durant la segona quinzena de juliol va augmentar un 21,8%.

A la conversa se suma Marta Ruiz, cap de secció de Promoció de Ciutat, que assegura que els turistes que s'interessen més per la Festa Major són europeus, "anglesos i francesos, especialment".

Per a ella, l'experiència és el que més valoren aquests visitants, i subratlla que els viatgers asiàtics encara no s'han mostrat gaire interessats per Les Santes. "Els japonesos venen a Mataró atrets per la Nau Gaudí; el modernisme és el veritable reclam", afegeix la responsable. 

Les xifres del turisme al juliol

Especials 2017/2019, turisme santes

El nombre de turistes que arriben a la capital del Maresme per Santes augmenta any rere any. A tall d'exemple, 8.103 viatgers de nacionalitat estrangera es van allotjar a Mataró durant el mes de juliol del 2018, un 21,8% més en el mateix període del 2016. D'altra banda, a mesura que passa el temps, els que venen també s'hi queden més nits: entre 2016 i 2018 el nombre de pernoctacions va augmentar un 17,5% entre el 2016 i el 2018, que de les 25.876 a les 30.401. No obstant aquest increment, les visites a l'oficina de turisme i als punts d'informació de la ciutat del 15 i al 31 de juliol van disminuir un 27% entre el 2016 i el 2018 (de 3.089 a 2.258 usuaris). 

Qui s'emporta la part més gran del pastís?   

Especials 2017/2019, turisme santes

Tot i que comptabilitzar el retorn econòmic de Les Santes és complicat i no hi ha cap estudi elaborat, el sector hoteler i el de la restauració són els que en treuen un benefici més alt. "Ja de per si, els quatre hotels de Mataró i el càmping registren entre un 90% i un 100% d'ocupació durant el mes de juliol", apunta Moreno. "La majoria d'aquests turistes participen en algun acte de la celebració i aprofiten l'ocasió per fer una passejada pels comerços de la ciutat", afegeix.

"Els visitants estrangers són els clients que podem atraure més fàcilment durant aquests dies, perquè la gent local acostuma a comprar abans o després de la Festa Major", afirma Jordi Novo, president de la Unió de Botiguers de Mataró. De fet, és per això que la majoria d'establiments que no estan vinculats al món de la gastronomia experimenten una davallada en les vendes al llarg de la segona quinzena de juliol. "El veïnat està més per la festa. Tampoc no hi  ajuda el fet que, segons ens comenten alguns dels associats, en dies puntuals de Les Santes els carrers estiguin més bruts a primera hora", explica l'entrevistat.

Per la seva banda, l'Associació de Comerciants del Casc Antic de Mataró veu el costat positiu de tot plegat i opina que Les Santes ajuden a visibilitzar la zona del centre i el comerç de proximitat.

El pla B d'un futur no tan llunyà

Novo afirma que la UBM està treballant per formular accions de difusió adreçades al públic de fora de Mataró. "Segurament el que farem serà oferir-los descomptes, rebaixes i informació durant aquestes dates, però és una proposta que encara hem d'impulsar i definir millor", avança.  

Mentrestant, l'associació consolida la iniciativa del barret de Les Santes amb l'objectiu d'atraure clients abans del 27 de juliol. "En aquesta dècada,  no hem tingut cap problema a l'hora d'aconseguir patrocinador, i això demostra que la Festa Major és un esdeveniment molt atractiu per a la ciutadania", conclou.

L'Ajuntament també té present que tant el marxandatge com el patrocini d'actes és una via de futur per aconseguir finançament per a Les Santes. "És un tema que ja està sobre la taula i en el qual treballarem els pròxims anys", afirma Moreno. Segons explica la regidora, "el consistori ja ha rebut algunes ofertes que s'han desestimat perquè econòmicament no eren rendibles".

"La Festa és cada vegada més cara per raons com l'increment del nombre de dies o la sofisticació de les normatives de seguretat, cosa que fa necessari un augment pressupostari." -Núria Moreno, regidora de Promoció de Ciutat

Per ara, gairebé tots els costos de la Festa s'assumeixen des de la partida del pressupost municipal destinada a Les Santes. Enguany, aquesta xifra ha estat de 790.000 euros, un 10% del pressupost total de la Direcció de Cultura de l'Ajuntament de Mataró. Tot i  que ja no forma part d'aquesta regidoria, Moreno afirma que en aquesta edició el consistori ha intentat que el pressupost inicial s'ajusti a la despesa final. "La Festa és cada vegada més cara per raons com l'increment del nombre de dies o la sofisticació de les normatives de seguretat, cosa que fa necessari un augment pressupostari", explica.