Efervescència creativa

La tardor arriba a Can Gassol de la mà de dues de les seves propostes més potents: el Fet a Mataró i el Mercat del Film

  • Berta Seijo// Fotos: Daniel Ferrer i cedides
  • Dijous, 10 Octubre 2019 12:09

Especials 2017/2019, can gassol

Can Gassol va obrir les portes la tardor del 2010 amb un objectiu molt clar: esdevenir un centre de creació d’arts escèniques per a companyies professionals consolidades i talent emergent. Prop d’una dècada després, aquest equipament, ubicat al número 89 del carrer d’Enric Prat de la Riba, és un autèntic nucli d’efervescència creativa, un punt de trobada per a projectes de diverses disciplines com el teatre, la dansa, el circ o, fins i tot, el cinema.
Aprofitem que ja ha arrencat el cicle Fet a Mataró i que la vuitena edició del Mercat del Film és a tocar per repassar els orígens de Can Gassol, copsar quins són els factors que fan única aquesta nau d'aproximadament 650 metres quadrats i conversar amb alguns dels artistes i impulsors d'iniciatives culturals que hi prenen part.

Al mes d'abril del 2009 van començar les obres per donar una segona vida a l'antiga fàbrica de Can Gassol. Tot i que dos anys abans ja s'havien enderrocat les naus principals del complex, el consistori havia decidit conservar el pòrtic d'entrada, la tipologia de la façana i una part de la fàbrica que dona al carrer d'Enric Prat de la Riba.

Precisament és en aquest punt on, des de fa quasi una dècada, hi ha el centre de creació d'arts escèniques, un equipament que coneixen molt bé companyies de renom com Gelabert Azzopardi, Animal Religion, Toni Jodar o Los Galindos. I és que, des de la seva posada en marxa, Can Gassol ha acollit 133 projectes i prop de 16.000 espectadors, sense comptar el públic de projectes formatius com l'Aula de Teatre.

De Mataró al món

El 2012 es va fer la primera edició del Fet a Mataró a Can Gassol gràcies a l'impuls creatiu d'emprenedors com Oriol Miras i Marc Molina, responsables de Factea Produccions. Amb el pas del temps, el cicle ha esdevingut un dels principals atractius de la programació d'aquest equipament mataroní. Per a tots aquells que no sàpiguen en què consisteix, es tracta d'un intercanvi en què tant la ciutat com els creadors hi surten guanyant.

“Les companyies no han de pagar res per fer servir l'espai, només han d'enviar el dossier del seu projecte i mirem de donar-los cabuda”, ens expliquen des de la Direcció de Cultura de l'Ajuntament de Mataró. Un cop fets els tràmits corresponents, les residències duren un màxim de 15 dies, període durant el qual els artistes tenen l'oportunitat de treballar i perfeccionar la seva funció a l'antiga fàbrica. “Com a contrapartida, el municipi pot gaudir d'assajos oberts de companyies que després presenten els seus espectacles a festivals com el Mercat de les Flors o el Grec de Barcelona”, afirmen.

Actualment ja està en marxa la temporada de tardor del Fet a Mataró, que va arrencar el 6 d'octubre amb una obra dirigida per Max Grosse Majench, “It's all about the ggggrrrrrrrrrrrr”. En segon lloc, una coproducció que porta per títol “Pauuuuuu” agafarà el relleu divendres 11, seguit de “Litus”, text teatral de Marta Buchaca portat a escena pel mataroní Pere Vàzquez i que aterrarà a Can Gassol la primera setmana de novembre. Per últim, tancaran el cicle dos assajos oberts: “5.1000 m/s” (30 de novembre) i “Ahir” (20 de desembre).     

Especials 2017/2019, can gassol

El 2013 es va estrenar per primera vegada “Litus” a Can Gassol sota la direcció de la seva creadora, Marta Buchaca. Sis anys després, Pere Vàzquez torna a portar aquest grup d'amics a l'escena mataronina en el marc del Fet a Mataró i amb una producció de la Sala Cabanyes. “És un text molt contemporani, que ofereix una imatge de l'amistat i de la mort força diferent de la que estem acostumats a veure a la ficció”, explica el director.

Abans de presentar al públic aquesta història plena de vaivens emocionals, hi ha hagut un treball de taula amb els actors “intens i minimalista” que ha durat diverses setmanes. “Després de les vacances hem aixecat l'obra, amb el repte afegit de representar-la a l'escenari de Can Gassol”, assegura Vàzquez. I és que en aquesta ocasió i gràcies a la versatilitat de la sala, els espectadors seuran a les dues bandes de l'escenari. “L'espai és com una nau industrial i no es pot comparar amb un teatre tradicional. Tot i això, té algunes mancances tècniques i les butaques no són gaire còmodes quan es tracta de veure un espectacle de dues hores”, opina.

  "Can Gassol no és ben bé un teatre i això li dona el seu toc de gràcia. Els seus punts febles són les mancances tècniques que encara arrossega i que les butaques no són gaire còmodes." - Pere Vàzquez, director de "Litus"

Especials 2017/2019, can gassol

Arriba el torn del cinema

Durant els mesos de tardor, la programació de Can Gassol no s'atura ni un moment. En paral·lel al Fet a Mataró, l'equipament cultural també acull el Mercat del Film, que enguany se celebra entre els dies 18 i 20 d'octubre. “Fa 8 anys, quan es va deixar de fer la Mostra de Cinema de Mataró, vam arribar a la conclusió que el municipi havia de poder seguir gaudint dels curtmetratges creats i/o produïts per gent de casa nostra”, recorda Jesús Gonzàlez, un dels impulsors, juntament amb Judith Vives, d'aquest esdeveniment. En un primer moment i gràcies a les gestions d'Hotel Elèctric, col·lectiu que ambdós encapçalen, el Mercat del Film es feia a Les Esmandies. “Temps després, el M|A|C s'hi va sumar i vam poder mudar-nos a Can Gassol”, explica. L'objectiu, però, no ha canviat: “No ens cansem de defensar que som un mercat i és per això que continuem concentrant en una sola tarda el màxim nombre de productes audiovisuals que podem”.

Tot i que l'esperit inicial es manté, amb l'entrada de la Direcció de Cultura en l'organització, la mostra ha anat ampliant el nombre d'activitats. El tret de sortida de la vuitena edició del Mercat del Film es donarà el divendres 18 d'octubre, amb una sessió especial que combinarà música i cinema. “Tenim preparada la projecció de la pel·lícula 'Good Bye, Dragon Inn' i hem convidat Vicent Fibla, músic i director del festival Eufònic i coautor, amb Miguel “Arbol” Marín, de la banda sonora imaginària del film”, ens avança González.

Després de la tarda del dissabte 19, dedicada als films de “quilòmetre zero” que no duren més de 15 minuts, arriba un final de setmana protagonitzat per “Revela't, la mirada rebel”, de Jacint Fornols. La projecció anirà seguida d'una xerrada sobre el documental.

"A Can Gassol disposem dels recursos necessaris perquè els espectadors puguin gaudir de l'experiència col·lectiva de veure un curt en una sala gran i sense haver de recórrer a Youtube."-  Jesús Gonzàlez, impulsor del Mercat del Film

Especials 2017/2019, can gassol

El tràiler de “Les Resilients” és un dels curtmetratges que es podran veure dissabte 19 a Can Gassol en el marc del Mercat del Film 

Un film que trenca esquemes

Un dels curtmetratges que es podran veure a la pròxima edició del Mercat del Film és el tràiler de “Les Resilients”, documental dirigit per Cristina Madrid i produït per Clack. Parlem d'un film que s'estrenarà a finals de mes a Barcelona, però que ja ha trencat esquemes. De fet, tot i fixar-se un objectiu de 7.000 euros, la campanya de Verkami per finançar el projecte frega a hores d'ara els 9.500 euros.

“Ens ha sorprès molt la bona acollida que ha tingut el documental i més enllà de les aportacions econòmiques estem molt satisfetes que hi hagi tanta gent interessada en el projecte”, explica la seva directora. Per a ella, el secret de l'èxit del film ha estat la necessitat que té la societat d'escoltar missatges com el que expliquen les protagonistes del llargmetratge: Clara Peya i les components de Roba Estesa, Tribade i Sey Sisters. “Les Resilients” és un retrat de l'escena musical feminista, el debut de Madrid com a creadora en el gènere documental. “Des del principi sempre he tingut molt clar que cal explicar més històries de dones; no ha de ser 8 de març per fer valer el nostre treball”, afirma.

Actualment, aquesta barcelonina i el seu equip estan molt centrats en l'estrena del documental i a poder fer una bona gira de projeccions. La idea que més convenç la directora és que la projecció del film vingui acompanyada de col·loquis, xerrades i debats. Per ara, tindrà l'oportunitat de presentar un tast del projecte al Mercat del Film, una iniciativa que veu amb molt bons ulls. “Crec que com a capital del Maresme necessitem molts més esdeveniments culturals com aquest i penso que cal construir una xarxa més potent entre les entitats i les persones que ens dediquem a aquest món”, assegura.     

"Sempre he tingut molt clar que cal explicar més històries de dones; no ha de ser 8 de març per fer valer el nostre treball." - Cristina Madrid, directora de "Les Resilients"