MES: Mataró En Sigles, ajuda per entendre la política local

Inventari de plans i pactes locals explicats pels propis regidors de l’Ajuntament

Sovint, entre polítics i mitjans de comunicació es donen per coneguts segons quins plans, pactes o projectes que passen a denominar-se amb les seves sigles. A partir de la seva presentació, i quan hi ha discussions i polèmiques encara més, dia a dia s’anomenen una sèrie d’acrònims i noms genèrics dels que molta gent desconeix el contingut. Un cas que ho exemplifica és el del PAUM o els dels Plans Integrals, que sovint han estat setmana rera setmana encapçalant titulars. En aquest reportatge hem volgut demanar als polítics que fossin ells mateixos els que expliquessin què volen dir aquesta sèrie de grans noms.

Ens explica Arcàdi Vilert, regidor d’Urbanisme:

PG - Pla General
“És com si fos la constitució de l’urbanisme de la ciutat. És el marc legal que defineix usos dels territoris i criteris a seguir a l’hora d’edificar. D’ell, seguint l’exemple de la Constitució, emanen les lleis que l’han de respectar perquè sinó vas al Tribunal Constitucional.”

PAUM - Programa d’actuació urbanística de Mataró
“És el programa del Pla General, és a dir, posa en pràctica la teoria del primer. Diu com i quan s’han de fer les accions en el marc del Pla General. El que va portar la polè-mica va ser unes correc-cions que nosal-tres vo-líem incorporar-hi per poder obligar a fer habitatge social als privats. Amb la nova llei aquesta modifi-cació deixa de tenir sentit i per això la vam retirar.”

PE - Plans Especials
“Expliquen com ha de quedar un territori, l’espai físic. T’expliquen allà hi ha d’anar una farola, allà un banc, allà un equi-pament, etcètera. N’hi ha més de vint que defineixen diferents parts de Mataró”.

Ens explica Antoni Civit, president de l’IMPEM:

POL - Pacte per l’ocupació local
“És un acord signat entre l’administració local, els sindicats i els empresaris per desenvolupar una política d’ocupació a la ciutat de Mataró. És per tres anys i està subven-cionat per la Unió Europea.”

PAPC - Pla d’actuació per a la promoció de la ciutat
“És el Pla, elaborat l’any passat que pretén explotar els recursos de la ciutat que poden ser d’interès i atractius per la gent de Mataró i de fora. Des d’aspectes turístics fins a patrimoni i destinat també a la implantació d’empreses i llocs de treball a la ciutat.”

Ens explica Pilar Gonzàlez-Agàpito, primera tinenta d’alcalde

PAM - Programa d’actuació Municipal
“El PAM és el programa d’ac-tuacions que farem, tota la gestió que l’Ajun-tament fa per un any, en aquest cas el 2005. En ell apa-reixen pressupostos i tam-bé els organismes que agrupa l’Ajuntament. La filosofia que desprèn el PAM està basada en els acords de govern que va prendre el tripartit.”

Ens explica Ivan Pera, regidor de Participació Ciutadana

PI - Plans Integrals
“És el pla d’acció sobre un territori concret en un temps definit per transformar-lo. Es redacta con-juntament a tres bandes; Ajuntament, en-titats i ciutadans.”

PDES - Pacte pel desenvolupament social i econòmic de Mataró
“Pla per situar Mataró en el nou escenari econòmic i social. Es tracta de no perdre el tren econòmic ni el tren de l’estat de benestar. Pretén fer una ciutat per viure i treba-llar-hi, canvien alguna concepció perquè, amb el temps, Mataró ha canviat.”


El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: