Com pot ser tan complicat anar de Vilassar de Mar a Premià a peu?

El col·lectiu Babord denuncia el mal estat i accessibilitat del camí paral·lel a la N-II, i en demana millores i alternatives

Camí Vilassar de Mar - Premià

La costa del Maresme és un territori planer, connectat entre poblacions arran de mar gràcies a l'històric tren però sense gaires camins pensats pel desplaçament de vianants. Un d'aquests punts en què la comunicació a peu o en bicicleta es fa molt complicada és curiosament entre dues poblacions tan pròximes i amb tanta relació com són Vilassar de Mar i Premià de Mar.

Ho van posar de manifest des del col·lectiu Babord - Alternativa d'Esquerres de Vilassar de Mar, quan el passat cap de setmana van fer el camí paral·lel a la Nacional II, i en van denunciar a les xarxes socials el seu mal estat i accessibilitat.

Ens ho explica Pau Arona, membre de Babord: "Estem parlant d'una demanda històrica, reivindicada des de fa molts anys per la ciutadania. Al juliol de 2014, un mes després del naixement de Babord, és la primera reivindicació que posem sobre la taula. Els pobles del Baix Maresme ens trobem que som com illes, pràcticament incomunicades entre nosaltres per anar a peu i en bicicleta. La mobilitat al Baix Maresme està pensada exclusivament pel cotxe i la moto, però no tenim una via clara pels vianants ni un carril bici. I això que la separació entre Vilassar de Mar i Premià  no arriba a 1 Km de distància!".

Camí Vilassar de Mar - Premià

Tot la gran proximitat i connexió entre poblacions des del col·lectiu d'esquerres de Vilassar alerten que "hi ha molt de desplaçament amb cotxe que es podria fer en bici o a peu" i que el mal estat del camí "separa els dos pobles". "Al desembre de 2019 va sortir la notícia que a través dels pressupostos participatius de Premià s’adequaria el camí. Malauradament, per diferents problemes en l’execució del projecte, la intervenció final queda lluny de l’objectiu plantejat”, lamenta.

Vilassar de Mar - Premià Cercavila
"Babord som una confluència i una cosa que ens cohesiona és tenir objectius comuns com aquest. Una de les primeres accions va ser una cercavila per la platja de Vilassar reclamant una connexió fins a Premià".

Però, si vols anar de Premià a Vilassar a peu o en bicicleta (sense passar per la mateixa N-II), com ho pots fer?

"Ara mateix hi ha dos camins transitables, el camí de “Can França”, un camí de terra batuda, estret i amb molt de trànsit de cotxes, sense cap pas de peatons o vorera per accedir-hi i, l’altre, el camí que hi ha al costat de la N-II ", comenta Arona. En aquest cas es tracta d'un espai similar a una vorera, mal il·luminat i amb l'afegit que s’hi accedeix des del “no res. Per exemple, des de Vilassar s’hi arriba per la cruïlla del Camí del Crist amb la N-II, un espai per on entren els cotxes de la N-II, inconnex amb cap altra vorera, sense cap pas de peatons i amb barreres per a l’accessibilitat.

Camí Vilassar de Mar - Premià

Queda clar que no és el camí més atractiu ni segur per una connexió que teòricament, i com s'ha pactat entre ajuntaments, ja ha estat arranjada. “Estem força decebuts amb la manca d’iniciativa del govern d’ERC-GxV per donar resposta a aquesta greu problemàtica. No pot ser que famílies, gent gran, infants i joves hagin de posar en risc la seva integritat física per moure’s a peu i en bicicleta entre els 2 pobles veïns”, conclou Pau Arona.

Una connexió més verda i segura, amb tres potes:

Segons ens expliquen des de Babord, per ells la connexió entre Premià de Mar i Vilassar de Mar hauria de ser més verda i segura, i tenir tres potes:

1- La vorera de la N-II, arranjada adequadament i amb una accessibilitat segura.

Camí Vilassar de Mar - Premià

2- Una continuïtat del passeig marítim dels dos municipis.

Aquest tram no seria un passeig pavimentat, sinó una “senda” de terra batuda d’1,5 d’ample per permetre el passeig a peu i en bicicleta. D'aquesta manera es respectaria la vegetació dunar. Tot i això, no és senzill ja que hi ha una problemàtica entre diferents administracions, tenint en compte que costes depèn del govern Espanyol.

Camí Vilassar de Mar - Premià

Amb data del 2018, i fruit de l'acord de pressuposts municipals entre el govern de Vilassar de Mar i Babord, hi ha el detallat projecte constructiu (de 378 pàgines) de millora del passeig marítim "entre la Riera de Vilassar de Dalt i el port de Premià de Mar".

3- Recuperar espai de la N-II per a la bicicleta, els vianants i el transport públic.

“Si ens fixem en la placa asfàltica que ocupa la N-II és impressionant. Aquí hi ha espai per a fer-hi una carril bici que connecti de forma eficaç les poblacions del baix maresme. Qualsevol aposta per reduir la contaminació i millorar la mobilitat sostenible al Baix Maresme, passa per un replantejament dels usos de la N-II. Caldrà molta mobilització per aconseguir-ho, però aquest és el gran repte que tenim com a comarca”.

Camí Vilassar de Mar - Premià

Fa temps ja van posar sobre la taula aquesta problemàtica en aquest vídeo reivindicatiu: