Imprimir aquesta pàgina

L’estranya abstinència de la Quaresma mataronina

Els protagonistes, la Vella i una sèrie de menjars poc continguts

Demà passat és diumenge de Rams, darrer diumenge de Quaresma i, per tant, antesala de la Setmana Santa. En motiu d’aquest dia i més en general durant tota la Quaresma, hi ha una sèrie de tradicions, sobretot culinàries, d’origen i motivació cristiana però de pràctica adopció popular, més enllà de la religió. Un cas clar és el de la Vella Quaresma o el dels bunyols. D’altres més peculiars com els rosaris de pinyons o els “senyors i senyores” conviuen amb Rams amb els populars palmons. A més, enguany, el dissabte anterior, avui, és Sant Josep i toca crema i melindros.

La Vella Quaresma resta entronitzada a Mataró des del Dimecres de Cendra fins que per Pasqua se li talla la darrera pota. És una tradició arrelada en el passat que es va recuperar modernament l’any 1979, la figura, i un any més tard, la celebració cada diumenge de la tallada de la pota. Aquesta és, cada cop més, una cita ineludible de molts infants de la ciutat que, a la una del migdia dels diumenges, omplen a vessar la Plaça de la Peixateria per ajudar amb ritus conegut als talladors de la pota de la Vella a serrar fort al càntic de “Serra la Vella un plat d’escudella, serra la velló un plat d’escudelló”. Fins fa uns anys, la darrera pota queia la matinada del dissabte de Pasqua però ja en fa dos que es celebra el propi l’endemà a l’hora clàssica.

La tallada és tot un esdeveniment que agrada molt els més petits. La Vella en teoria serveix com a calendari del que queda de Quaresma, que, en teoria, comporta abstinència, serietat i sobrietat. I si es diu això és perquè el dejuni sembla ja definitivament aparcat a mercè de les nombroses tradicions gastronòmiques que hi ha instaurades durant les set setmanes i, sobretot, amb el dia de Rams. Així, als tradicionals palmons i palmes cal afegir dos tipus de rosaris que encara es poden veure tot i que se n’està perdent la mena. Són els de pinyons i els de carmel que, sovint, acompanyen els palmons en aquest dia.

Els postres de rams
En algunes zones catalanes és típic, i aquí hi ha qui ho ha adoptat, que la padrina regali el mateix dia de Rams un tortell al fillol. I també són molt típics de Mataró —tot i que no és on es facin exclusivament— els anomenats “senyors i senyores”, una galeta dura, de pastisseria que rep aquest nom perquè té la característica de ser de formes peculiars, de siluetes de persones, d’animals, d’objectes, etcètera, la tradició els mena a taula el dinar del dia de Rams. I aquest cap de setmana d’enguany pot ser desbordant en calories si s’ha de fer cas a totes les tradicions perquè als senyors i senyores, rosaris i els bunyols de quaresma s’hi ha d’unir que dissabte és dia 19, dia de Sant Josep i que més enllà del comercial “Dia del pare”, és típic menjar crema acompanyada de melindros.

Durant tota la quaresma, lluny també dels preceptes restrictius de la tradició cristiana, les pastisseries i forns venen, els dimecres i els divendres, els bunyols típics, siguin de vent, de nata, de xocolata o de crema de la que hi ha la variant dels “bunyols de l’Empordà”, que tenen forma de donut. Aquests bunyols, però, no es mengen els divendres de les set setmanes quan està força arrelat encara el no menjar carn i sí consumir peix, entre els quals el bacallà i l’arengada en són els més tradicionals.

I quan d’aquí una setmana acabi la Quaresma i, després de les set setmanes que l’esllanguida, raquítica i antipàtica Vella compta, arribi la Pasqua arriba un altre d’aquests fenòmens festius que si ve provenen de la tradició cristiana, la seva realitat s’allunya força de la religió. Parlem, com no, de les mones tradicionals dels dilluns tot i que això ja és Pasqua quan queda lluny la Quaresma, la Vella, Rams i tot el que comporta.