Efimèr-ide: art a la platja d’ahir i d’avui

L’exposició reuneix creacions actuals i del 81 i trasllada la platja a un espai tancat

Recuperar una antiga idea que joves artistes mataronins van desenvolupar l’any 1981 és la proposta d’Efimèr-ide, l’exposició que s'inaugura avui, divendres 8 d'abril, a l’Espai F. Però la mostra només és una part de la totalitat de la iniciativa, una activitat que es va iniciar el passat febrer amb unes performances a la platja. Ara, el treball dels artistes del 81 i la tasca duta a terme pels estudiants de segon de batxillerat artístic de Santa Anna s’uneixen a Efimèr-ide.

El curs passat van arribar a mans d’Ismael Cabezudo, professor de batxillerat artístic de Santa Anna, uns documents que il·lustraven la curiosa iniciativa d’un grup d’artistes mataronins dels vuitanta. Era el llibret d’una exposició de la galeria Tertre que recollia la mostra d’una experiència artística a la platja i que posteriorment va exposar-se en aquesta galeria d’art. Era el que els seus tretze autors van anomenar: “Proposta d’art a la platja de Mataró”.

La idea va quedar en la ment del professor, Cabezudo, que després de meditar la idea i donar-hi moltes voltes a l’estiu, va proposar als seus alumnes repetir de nou l’actuació. Alguns, com Marc Redondo, confessen que al principi es van espantar una mica perquè semblava “una cosa molt gran i complexa”, però tots s’hi van animar.

La platja com a element artístic
A principis del mes de febrer, els alumnes del batxillerat artístic van començar a preparar performances, petites accions artístiques, per desenvolupar en un espai obert. Eren actuacions lliures però amb un requisit imprescindible, que només tinguessin sentit en el context en què es realitzarien: la platja. En aquest cas és Sergi Hugot, un altre estudiant d’artístic, qui explica: “Vam tenir diverses idees, però eren de gran format i es podien desenvolupar en altres espais com la muntanya”.

Malgrat tot, l’ajuda del professor, el temps, i la visita d’artistes del grup del 81 com J.M. Calleja i la crítica d’art Pilar Bonet van fer que trobessin les idees adequades. El treball va culminar, el 16 de febrer, amb la presentació-realització d’aquestes performances a la platja del Callao.

Cabezudo va difondre la realització de l’activitat, i entre d’altres va arribar a orelles del Patronat Municipal de Cultura. Aquest es va mostrar interessat per la iniciativa, segurament “perquè havíem recuperat una cosa anterior que a la vegada és totalment nova”, explica el professor. A partir d’aquí es van iniciar els contactes i el Patronat va oferir unes dates per exposar a l’Espai F.

Una platja d’interior
Qui s’acosti a l’Espai F a veure Efimèr-ide trobarà una sala molt diferent a l’habitual. L’element essencial de totes les obres exposades, el nexe entre les diverses idees actuals i del 81, és el mar. Ara la mostra es presenta en un espai tancat, però perquè les obres no s’allunyin de la seva llavor original s’ha volgut disfressar i fer sentir a l’espectador com si es trobés passejant per la platja. Per aquest motiu tres canons dibuixaran el mar i el seu horitzó a la paret del fons de l’espai. A la vegada, tot el terra s’ha cobert de sorra i el soroll de les onades del mar acompanyarà els espectadors en la seva visita.

L’altre particularitat d’Efimèr-ide, rau en què uneix obres creades aquest any 2005 amb d’altres fetes ja fa un quart de segle, a principis dels 80. Les creacions artístiques que els alumnes de Santa Anna van posar en escena aquest febrer estaran presents a la sala a través de fotografies i sis pantalles amb gravacions de cadascuna de les intervencions.

Al mateix temps, també s’anirà projectant el document visual que es va enregistrar la primavera del 81 i que mostra com també, joves artistes de l’època, van voler crear amb la platja com a escenari.

Però a banda de l’exposició permanent, la mostra oferirà noves iniciatives cada setmana. Les performances seran les encarregades de mantenir viva l’evolució de la mostra, i fer d’Efimèr-ide un projecte en continu desenvolupament. La primera de les performances ja es va poder veure ahir durant la inauguració. Malgrat que hi ha diverses dates establertes per a la posada en escena d’aquestes actuacions, les performances que es podran veure mai seran les mateixes. “Ens interessa mantenir l’idea d’efímer”, explica Cabezudo. Per aquest motiu les creacions només es podran veure un únic dia, seran accions caduques però que donaran pas a noves experimentacions.


El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: