La tecnologia convertida en afició: Combats i curses entre Robots

25 robots es disputen el Concurs de Robots davant 200 espectadors

Com si fossin extrets d’una pel·lícula de La Guerra de les Galàxies o d’Star Trek, els robots es van fer els amos de l’Ateneu el passat dissabte nou d’abril. Però en aquest cas no buscaven conquerir la ciutat. El seu propòsit era molt més tranquil, participar en la sisena edició del Concurs Nacional de Robots “Ciutat de Mataró”. Es tracta d’un concurs que reuneix estudiants de tot l’estat disposats a competir per demostrar que els seus petits robots són els millors.

L’Ateneu de Caixa Laietana ha tornat a ser l’escenari escollit per celebrar-hi la competició. Entre les obres pictòriques que normalment s’exposen a les parets de la sala, es van col·locar -en aquest cas al terra- uns elements més inusuals en aquest escenari, els camps de jocs dels robots. N’hi havia un per a cada categoria: robots rastrejadors, robots de sumo i robots de mini-sumo.

La feina dels robots rastrejadors estava molt clara. Sobre un camp negre i rectangular, havien de realitzar el més ràpidament possible un circuit de línies sinuoses marcat en blanc. Però com ho feien sense rebre cap indicació dels seus creadors? Aquí és quan entren en joc els sensors. Cada robot portava incorporat un sensor de blanc i negre. Gràcies a aquest capta les diferents tonalitats del taulell i li permet detectar el camí blanc a seguir. Però l’estructura tècnica d’aquests petits robots encara té una altra part imprescindible. Es tracta dels motors. Cada robot compta amb un mínim de dos motors que els permetin realitzar la marxa endavant i endarrere. Amb aquests elements els petits participants ja estan preparats per realitzar el circuit autònomament.

L’espectacularitat dels combats
Els moments més espectaculars de la jornada van venir de la mà dels combats de sumo i mini-sumo. Sobre un escenari rodó, igual que el dels veritables lluitadors de sumo japonesos, els robots van anar realitzant els seus combats. En aquest cas, el muntatge dels robots és molt similar al dels rastrejadors, però amb alguns elements nous. Es tracta d’un sensor d’infrarojos que permet a cada un dels lluitadors detectar el seu contrincant i, fins i tot, d’unes pales que els serveixen per enderrocar-lo.

Veient un combat d’aquests robots, el més senzill seria pensar que el guanyador és el més fort. Però Leila Martínez, una estudiant de tercer de la Escola Universitària Politècnica de Mataró i una de les organitzadores del concurs, ens explica que això no sempre és així: “Es basen en diferents tècniques i elements, com la resistència, la velocitat, l’estabilitat...”

Finalment, la darrera categoria i novetat d’aquest any és la de mini-sumo. Alberto Agudiez, un estudiant de segon curs de la EUPMt explica com aquesta modalitat ja s’estava veient amb èxit a moltes de les altres competicions que es realitzen a l’estat i que per això han volgut incloure-la.

Malgrat que en la seva construcció tots els robots s’han d’adequar a uns estàndards per poder participar, un altre dels atractius de la competició és admirar el seu aspecte. N’hi ha d’allò més diversos, des dels més alts i quadrats a altres baixos i rodons. Però hi ha fins i tot qui vol que la seva creació segueixi la moda, i per aquest motiu la va pintar amb un divertit estampat de vaca.

Molts nens entre el públic
L’espectacle va aconseguir atraure uns 200 espectadors, xifra que ha anat augmentant des del primer any que es va organitzar el certamen i que ha fet que enguany, sigui la segona edició en què el concurs se celebra un dissabte. D’aquesta manera, es facilita l’assistència dels cada cop més visitants que volen acostar-se a gaudir de l’espectacle. Entre els visitants cal destacar l’elevat nombre de nens, que embadalits i encuriosits, observaven de ben a prop aquells robots que es movien sols i que tant s’assemblaven als que poden veure a la televisió.

L’alcalde de la ciutat va ser un més dels espectadors del concurs, i va participar en el lliurament dels guardons. A la clausura de la jornada va fer un reconeixement al treball dels estudiants que compartien tots els que hi van assistir: “Darrera d’aquest divertimento hi ha moltes hores de feina, coneixements i il·lusions”.

Un gran guanyador
L’equip Cardedeu Spoilers ha estat el clar vencedor de l’edició d’enguany. La parella formada per Raül Galbany i Amaya Martínez, va aconseguir imposar-se en les tres categories. En total, van guanyar 1.450 euros en premis. Raül Galbany, del campus nord de la Universitat Politècnica de Barcelona, ens va explicar com és la primera vegada que això li passava, tot i que en la darrera edició del mateix concurs ja va aconseguir dos dels tres primers premis.

Participants de tot l’Estat
El Concurs ha comptat amb 25 robots participants. D’aquests, sis eren de la Politècnica mataronina. També hi van participar estudiants de la UPC, i fins i tot d’universitats de la resta de l’estat com la UP de Madrid i de Valladolid. D’altra banda, cal destacar la participació d’uns alumnes de l’Escola Pia Santa Anna, que amb el seu robot Kitus, van aconseguir arribar a semifinals.


El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: