Els llibres guanyen espai a la ciutat

Actua és el projecte conjunt de dues grans cooperatives com Robafaves i Abacus

Entre les llibreries mataronines hi ha un nom que domina amb força, el de Robafaves. I encara més des d’ahir, quan la llibreria van inaugurar l’ampliació de la botiga principal del carrer Nou, coincidint amb el seu 30è aniversari. Aquesta llibreria s’ha convertit en l’espai de referència de la majoria de ciutadans quan volen descobrir un bon llibre, preparar el material necessari per a l’inici d’un nou curs o buscar un regal per algú estimat.

Des del seu naixement aquesta cooperativa s’ha anat fent un nom en el mercat mataroní i ha sabut mantenir el seu lideratge fins els nostres temps. Ara Robafaves compleix trenta anys de vida, i hi arriba d’una manera esplendorosa, inaugurant l’ampliació de les seves instal·lacions i una nova botiga que han creat juntament amb la cooperativa Abacus, Actua.

Malgrat que la inauguració oficial d’Actua, situada a Can Xammar, no se celebrarà fins el 27 d’octubre d’aquest any, els seus responsables volien que entrés en funcionament el passat 27 de juny. Finalment això no va ser possible per problemes elèctrics, tot i que es preveu que la inauguració de la botiga sigui imminent.

Un cop Actua sigui una realitat en funcionament, els mataronins tindran al seu servei un espai de 1000m2 de llibreria i papereria. En definitiva una gran superfície des d’on, en paraules dels seus responsables, es podran trobar productes culturals presentats en diferents suports per a potenciar el creixement de les persones.

Un entorn encara per acabar
Però com ens explica Pep Duran, president de la cooperativa que s’encarrega d’Actua, la botiga ja està llesta, encara que el seu entorn no ho estigui. “La plaça encara no està urbanitzada, està previst segons l’ajuntament inaugurar-la el 22 o 23 de juliol, abans de Les Santes”, explica Duran que a la vegada justifica el perquè ells han volgut obrir abans: “La nostra idea és de poder obrir abans per ofertar els nostres serveis a les escoles, els mestres... preparar l’estiu”.

El nou espai ha estat concebut com quelcom més que una llibreria, ha estat pensat com una botiga on s’ajunten llibreria, papereria, joguines... Però que vol connectar amb els mataronins i respondre’ls a la pregunta de perquè serveixen totes aquestes coses.

Què ofereix actua?
Són 300m2 de llibres per a lectors de català i castellà a partir dels sis mesos d’edat. Una bibliografia especialitzada en temes d’educació. Més 300m2 de joguines seleccionades evitant aquelles considerades sexistes, bèl·liques o sofisticades. I uns altres 300m2 de papereria i material per a l’expressió plàstica i escrita. Més els productes audiovisuals, música per a primeres edats, contes amb CD, cinema per a infants en DVD, jocs i multimèdia educatiu.

Descobrir el que amaguen els llibres
En aquest sentit, l’oferta d’Actua no és limita a l’oferta de productes que s’hi podran trobar, sinó que seran molt importants els serveis que s’oferiran, i aquests sí que no entraran en funcionament fins el proper mes d’octubre quan es realitzi la inauguració oficial. “Volem ofertar tota possibilitat que la gent descobreixi el que hi ha tancat dintre dels productes que estan a la venda” diu Duran, que continua definint aquestes activitats com “l’oportunitat d’obrir els llibres i descobrir perquè serveix cadascuna de les coses”. En aquest sentit, es realitzaran tallers de cuina demostrant el que hi ha dins un llibre dedicat a aquest gènere o tallers de televisió perquè sigui una eina que ajudi els nens a aprendre.

També es realitzaran activitats amb monitors i els propis treballadors de la botiga, que es faran a la sala de vendes d’aquest espai. Un bon exemple d’això és un taller d’escriptura en què s’ensenyarà a escriure en diversos alfabets: l’àrab, el japonès... I tot això és farà utilitzant papers, pinzells i tintes de la botiga. És a dir, és una bona manera de ressaltar les qualitats dels productes que estan a la venda.

Robafaves dobla el seu espai
Totes aquestes operacions van coincidir amb el temps amb la finalització de les obres d’ampliació de la botiga que fins ara ha estat la seu de Robafaves. Amb els treballs realitzats que es van acabar no fa gaire i es van inaugurar aquest divendres, l’espai ha aconseguit duplicar amb escreix els metres quadrats dels que fins ara disposava. Així, s’ha passat dels 400m2 que fins ara conformaven la tenda a utilitzar-ne al voltant de 900m2.

El nou aspecte de Robafaves permet que la planta baixa on fins ara es presentava tot el material, es dediqui únicament a l’exposició d’obres literàries i manuals pràctics, mentre els llibres de viatges se situen en un entrepis i els llibres teòrics a la segona planta, juntament amb els productes musicals i multimèdia. Finalment, per fer més còmode la visita al lector també està prevista la instal·lació de màquines de cafè i refrescs així com butaques on el comprador pugui seure i llegir. I el mateix es farà en una terrassa que de manera molt similar al pati de Robafaves Jove també ofereix aquesta possibilitat.

100.000 llibre en 1.000 metres quadrats
Segons els càlculs dels pròpis llibreters, amb l’ampliació de la botiga del carrer Nou s’assoleix la xifra de 900 metres quadrats de botiga, a més d’un centenar per a oficines i magatzem. Tot plegat, un miler de metres en els quals els propietaris de Robafaves diuen haver-n’hi un nombre que ronda els 100.000 llibres. Gairebé un volum per a cada habitant de la ciutat, en una sola llibreria.

El gran negoci que és avui Robafaves va començar tres dècades enrere en forma d’una cooperativa de cinc socis que avui ja ha augmentat fins a 24 membres. Ara fa dos anys la cooperativa de treball va comprar la casa que tenien al costat de la seva botiga com a millor opció per continuar el seu creixement i actualment han aconseguit unificar els dos espais en una sola botiga que és la que divendres es va presentar al públic.


El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: