La pluja s’ha convertit en el desig d’aquest estiu

Els recursos actuals eviten les restriccions en el ús domèstic fins Nadal, tot i no ploure

L’aigua del mar i de les piscines és sempre protagonista de l’estiu, però aquest any la manca de pluges dels darrers mesos i la conseqüent reducció de les reserves dels embassaments l’han convertit en un element encara més desitjat per acabar amb la sequera. Malgrat que la situació actual no és excessivament preocupant i el més probable és que els mataronins a les seves llars no se’n vegin afectats, ja s’han posat en marxa mesures per reduir el consum d’aigua.

Fa temps que des dels mitjans de comunicació els ciutadans estem alertats davant d’una possible situació de sequera provocada per la falta de precipitacions. Però malgrat aquesta situació d’alerta, els mataronins poden respirar tranquils sabent que la sequera encara no ha esdevingut excessivament preocupant i que probablement els usuaris domèstics ni tants sols tinguin indicis d’aquesta problemàtica en la seva vida quotidiana ja que les reserves d’aigua actuals permeten el consum habitual per part dels usuaris.

Mesures de prevenció
Per evitar que la situació actual esdevingui més greu, les autoritats ja han endegat diverses mesures destinades a evitar el malbaratament d’aigua i que les reserves no minvin ràpidament. Veient la situació dels pantans catalans el departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya va voler avançar-se a una possible situació de restriccions i va establir un decret firmat el 17 de maig per adoptar mesures excepcionals en relació amb la utilització dels recursos hídrics. D’aquesta manera volien intensificar l’estalvi i l’aprofitament encara més eficient de l’aigua emmagatzemada fins que les reserves embassades recuperin els nivells necessaris.

De manera molt semblant va actuar el nostre Ajuntament, que seguint les passes del decret també ha pres les primeres mesures. De totes maneres, tal i com explica el gerent d’Aigües de Mataró, Rafael Montserrat, es tracta simplement de decrets de “mesures prèvies perquè no hi hagi d’haver restriccions” i que a més a més en cap cas afectés a la vida domèstica, sinó a la pagesia, als serveis públics i a la generació d’electricitat.

Les mesures preses per l’ajuntament
L’ens municipal ha establert algunes mesures per prevenir el consum desmesurat d’aigua: Els subministraments amb aforament als habitatges no ocupats seran donats de baixa si no es contracten amb comptador; El subministrament d’aigua amb camió cisterna per neteja de vials i clavegueram, així com per al rec, es farà exclusivament amb aigua de pou no potabilitzada, en els tres punts de càrrega; El rec de parcs i jardins es reduirà al mínim indispensable amb un límit màxim de 450m3/ha/mes, i es regularà el rec en hores nocturnes, només quan sigui necessari i de manera que no es malmeti l’aigua; I es reduiran els horaris de fonts ornamentals (19-21h) i de dutxes de platja (8-20h).

Gastar i no malgastar l’aigua
“Les mesures adoptades han estat més aviat pedagògiques” explica Montserrat, “no pretenen estalviar grans quantitats d’aigua”. Però tot i que les reserves actuals permeten que encara que no plogui, no sigui necessari prendre mesures de restricció fins Nadal, Montserrat també ha volgut donar una recomanació als ciutadans: “Hem de gastar l’aigua, no malgastar-la”. Amb aquestes paraules, des d’Aigües de Mataró s’anima a utilitzar l’aigua necessària per qüestions com la higiene però sense malbaratar-la, vigilant especialment aspectes com aixetes que es queden obertes quan ningú les utilitza.

De totes maneres, el nivell d’aigua (provinent del Ter i del Llobregat) que la Generalitat ha adjudicat a Mataró durant aquest període és de 280 litres al dia per habitant, tot i que aquesta dada engloba tot el consum de la ciutat, no només el domèstic. El mes en que Mataró gasta més aigua és l’actual, juliol, i ho fa amb 240 litres al dia per habitant, així que els recursos dels quals gaudim, tot i aquestes mesures de prevenció, encara són superiors als que la ciutat utilitza. Deixant de banda aquesta mitjana de volum d’aigua per ciutadà que va a parar a tota la ciutat, en realitat, el consum domèstic d’un mataroní al dia es calcula al voltant de 123 litres.

“Si els 280 litres d’aigua són més dels que necessitem, no és el resultat d’una rifa sinó d’un treball de més de 25 anys”, diu el gerent d’Aigües Mataró. En aquest sentit, Montserrat ens explica com es treballa constantment per reduir el malbaratament d’aigua, i que això s’ha pogut aconseguir en els darrers anys gràcies a tres eixos de treball molt clars: la renovació de les canonades (el 70% tenen menys de 25 anys), una tarifa de preus creixents (castiga al consumidor que gasta més del necessari) i el canvi del sistema de foru a comptador. A més, les campanyes de conscienciació fetes entre la ciutadania també han estat molt efectives.

Les mesures adoptades han permès que tot i l’augment constant de la població mataronina, el volum d’aigua que es gasta avui sigui molt similar al que s’utilitzava l’any 1980.

Es necessiten més recursos
Els gestors de l’aigua a la ciutat és lamenten que tot i que ha Mataró la feina ja està feta, és des de la Generalitat des d’on encara queda molta feina per fer. És a dir, que malgrat que Mataró tingui un nivell de consum d’allò més raonable, si des de les capes superiors no es faciliten i es milloren els recursos disponibles, situacions com l’actual seguiran sent inevitables. Per exemple, el transvasament del Ter, del qual Mataró rep el 85% de la seva aigua, és va adoptar com una mesura provisional ara fa vint anys i encara no ha estat substituït. Per això és necessari que es construeixin noves dessaladores, s’augmenti la capacitat d’embassament de l’aigua... I és que, com diu Montserrat, el volum d’aigua no és l’escaient pel volum de la població.

Per tant, tot i que el desig de què plogui i el risc de sequera s’esvaeixi per complet, la situació de la ciutat no és tant greu com molts podien pensar i cal que la població prengui consciència de la necessitat d’estalviar un recurs tant imprescindible com és l’aigua, tot fa pensar que no serà necessari arribar a aplicar restriccions al consum domèstic.


El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: