La reutilització arriba als llibres de text

Els alumnes aprenen a respectar el material i les famílies s’estalvien una despesa molt important

La reutilització de llibres de text és una iniciativa que s’ha implantat com un procés experimental aquest curs 2005-06 i que s’allargarà dos cursos. Enguany han estat cinc centres de la ciutat els que s’han adherit a la nova proposta: el CEIP Germanes Bertomeu, el CEIP Rocafonda, el CEIP Menéndez y Pelayo, el CEIP Vista Alegre i l’IES Puig i Cadafalch.

La Generalitat i les famílies
Des del Departament d’Ensenyament de la Generalitat ens expliquen com aquesta és una experiència pilot amb voluntat de generalitzar-se a la majoria de centres quan s’hagi establert el nou currículum escolar. De moment Joan Giralt, membre de l’equip que ha engegat aquest programa, explica el funcionament de la nova iniciativa. La Generalitat fa arribar una certa quantitat de diners equivalent a la meitat del cost dels llibres d’un curs i un grup. L’altra part de la quantitat l’ha de pagar l’AMPA a través d’una aportació de cada família. A partir d’aquí, l’alumne podrà utilitzar els llibres com si fossin seus però sempre tenint en compte que els ha de deixar en perfectes condicions perquè puguin ser reutilitzats.

“La idea original és que les famílies només hagin de realitzar aportacions econòmiques a primer i quart de primària i a primer d’ESO”, explica Giralt. Els llibres de la resta d’anys serien gratuïts i les despeses de les famílies es reduirien en un 85%.

Altres col·lectius no tant favorables
Mentre la reutilització de llibres de text ha estat molt ben acollida entre pares i mares, el col·lectiu d’editorials no ha estat tan satisfet amb la nova mesura, ja que veuen perillar la seva continuïtat. Un altre negoci que també es podria veure afectat són les llibreries, però des de Robafaves expliquen que no han notat gaire les conseqüències de la nova mesura tot i que aquest és el seu primer any i encara resten a l’expectativa. “A nivell personal ens sembla una bona mesura” explica Judit Bosch de Robafaves, “i a nivell professional pensem que segons s’apliqui també ens pot beneficiar”.

I és que si ara la llibreria té com a paper principal el d’intermediari entre l’escola i l’alumne, les noves mesures podrien fer que s’incrementés la importància dels materials de suport i llibres de lectura, cosa que beneficiaria a la llibreria en el seu paper d’assessora escolar. Sigui com sigui aquesta és una mesura d’allò més positiva que a la vegada que educa els nens en el respecte pels materials comuns permet que les famílies s’estalviïn una despesa que fins ara era molt feixuga.

L’IES Puig i Cadafalch ja havia fet experiències prèvies
L’únic centre d’ensenyament secundari a la ciutat que participa en la reutilització de llibres és l’institut Puig i Cadafalch. Com explica el seu secretari Gaspar Galovart aquesta no és una experiència nova. Fins fa dos anys l’institut ja havia apostat per una política de reciclatge, però els continus canvis de currículum escolar van convertir la situació en insostenible econòmicament.

En aquesta segona etapa de reutilització que inicien comptaran amb una ajuda econòmica de 9000 euros destinats a alumnes de primer d’ESO. Els resultats d’adhesió a la campanya demostren els bons ulls amb que és vista. “De 90 alumnes que podien participar en el programa, ho han fet més de 70” explica el secretari del Puig i Cadafalch. A més, al contrari del que es podria pensar, les experiències prèvies que durant anys ha realitzat aquest institut demostren que els alumnes aprenen a tractar els llibres amb el màxim respecte i els retornen en impecables condicions en més del 90% dels casos.


El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: