No comencen Les Santes... ni tampoc els Jocs Olímpics

Per quarta vegada en la història moderna tenim un any "olímpic" sense Jocs

200724JJOO_Novesdates

Avui 24 de juliol era un dia molt esperat pels mataronins, ja que començava la festa major, era el dia d'inici de Les Santes. Però el coronavirus ha fet que aquest any 2020 ens hàgim quedat sense festa. Però avui també era un dia ben assenyalat en el calendari de tots els aficionats a l'esport. L'any 2020 era any de Jocs Olímpics, que s'havien de celebrar a Tòquio, i avui dia 24 de juliol era també el dia de la seva inauguració oficial, que a causa de la pandèmia ha quedat postergada fins al 23 de juliol del 2021... si tot va bé.

Llegeix l'article de La Fosbury al respecte

Quatre suspensions: tres guerres i ara un virus

Des que el Baró de Coubertin va restablir els Jocs Olímpics, amb els primers jocs de l'era moderna disputats a Atenes el 1896, aquesta serà la quarta vegada que uns Jocs Olímpics s'han de suspendre. Les altres tres suspensions van ser degudes a les Guerres Mundials. L'any 1916 en ocasió de la primera guerra i els anys 1940 i 1944 en ocasió de la segona guerra.

Altres vegades els Jocs han quedat penjant d'un fil, com a Sant Louis l'any 1904, en què l'organització va ser lamentable. Molts anys més tard, l'any 1956 a Melbourne, molts països, entre ells Espanya, van fer boicot a causa de la invasió d'Hongria per part de la Unió Soviètica.

200724Gim_Blume

Després els conflictes polítics van anar afectant als Jocs Olímpics: l'any 1968 a Mèxic, amb la matança de la plaça de les Tres Cultures a Mèxic poc abans de l'inici de la competició en una protesta d'estudiants; l'any 1972 a Munic, pel segrest i posterior mort d'onze participants israelites; l'any 1976 a Montreal, pel boicot de països africans pel problema de l'apartheid sud africà; l'any 1980 a Moscou, pel boicot dels Estats Units i altres països del seu entorn a causa de la invasió soviètica de l'Afganistan; l'any 1984 a Los Angeles, per la rèplica soviètica també en forma de boicot i que va anar acompanyada per altres comitès olímpics de la seva òrbita.

Aquesta vegada el problema ha estat ben diferent i no hi ha hagut solució. Els Jocs, d'entrada, hauran d'esperar un any.

160707ES_Font

Al llarg de la història un bon grapat d'esportistes nascuts o vinculats esportivament a la nostra ciutat han participat en els Jocs Olímpics i de ben segur aquesta vegada també hauríem tingut representació de la nostra ciutat a Tòquio.

Precisament aviat farà un segle de la primera presència mataronina en uns Jocs Olímpics. Però d'això en parlarem un altre dia...