Més llocs de treball gràcies al turisme del Maresme

Les activitats turístiques concentren més d'un 11% de la mitjana de llocs de feina a la comarca per sisè any consecutiu

Ciutat 2014/2015, tot empenta turisme

Un estudi de l'Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal ha revelat que les activitats turístiques concentren l'11,44% de la mitjana de llocs de treball del Maresme. L'anàlisi destaca que, per sisè any consecutiu, aquestes activitats a la comarca han incrementat la mitjana anual de llocs de treball, però també detecta una elevada temporalitat en els llocs de feina.

El Maresme compta amb més de 1.700 empreses considerades d'activitats turístiques, les quals generen gairebé 15.000 llocs de treball. Cal destacar que gairebé 12.000 d'aquests són assalariats i més de 3.000 són autònoms. Aquest subsector inclou els serveis d'allotjament, de menjars i begudes i les agències de viatges i operadors turístics.

La temporalitat

Es tracta d'un subsector amb una elevada temporalitat en els llocs de feina, fet que es tradueix en destacables fluctuacions al llarg de l'any. En general, les activitats turístiques al Maresme va tancar el 2017 amb més de 22.000 nous contractes. El 85,70% van tenir caràcter temporal i només el 14,30% van ser indefinits. Tot i l'elevada temporalitat contractual general, l'índex més gran el registren els serveis d'allotjament.

El pes de cada tipus d'empresa

El parc empresarial turístic està constituït, en un 88%, per microempreses amb menys de 10 treballadors, dl 10% de les empreses són de mida petita i ocupen entre 11 i 50 treballadors, mentre que l'empresa mitjana té un pes de l'1,56% i concentra entre 51 i 100 treballadors. Per últim, l'empresa gran representa el 0,10% del total.