L’accés a l’habitatge és la principal causa de pobresa al Maresme

El Consell Comarcal demana que les convocatòries d’ajuts s’adaptin als elevats preus del lloguer

  • Neus Masnou // Fotos: cedides
  • Dijous, 28 Març 2019 12:00

Ciutat 2017/2019, habitatge maresme 2

El Consell Comarcal del Maresme ha encarregat al Centre d’Estudis Demogràfics de la Universitat Autònoma de Barcelona una anàlisi de la pobresa i la vulnerabilitat social al Maresme.

Els resultats mostren que, de les cinc causes principals que s’ha establert que deixen en situació d’emergència a la població de la comarca, la principal és l’accés a l’habitatge.
Així s'ha establert en el Ple del Consell Comarcal d'aquest 24 de març, en el qual s'ha situat aquesta problemàtica al centre de la discussió i el debat principal.

Analitzar la situació per enfrontar-la

Es tracta del resultat de la primera fase de l’estudi que està realitzant el Centre d'Estudis Demogràfics entorn la pobresa al Maresme. La iniciativa està investigant la realitat dels 30 municipis de la comarca i busca facilitar una geolocalització el més precisa possible dels sectors de la població que es troben en situació de vulnerabilitat social, així com oferir una anàlisi precisa de les causes que provoquen aquestes circumstàncies. D’aquesta manera es pretén que les diferents administracions puguin fer front a la situació de forma òptima.

Localitzar el problema
L’objectiu de l’estudi és conèixer la localització i les causes de la pobresa al Maresme

Situació d’emergència

Tot i que l’estudi no està acabat, ja s’han extret les primeres conclusions, entre les quals la importància que té la problemàtica de l’accés a l’habitatge a la comarca. La causa d’aquesta precarietat seria l’elevat preu dels lloguers, que està deixant al carrer a les famílies que no se’ls poden permetre.
Així ho verifiquen les dades de l’Oficina Comarcal d’Habitatge, que afirmen que  han incrementat en un 21% les peticions d’ajuts de lloguer. Aquestes prestacions inclouen requisits que s’apliquen a tota la província de Barcelona i que estableixen que el preu mensual del lloguer no sigui superior a 600 euros (900 euros en el cas de les famílies nombroses).

Amb l’augment dels preus això resulta cada cop més problemàtic, ja que el preu mitjà de l’habitatge en el primer trimestre se situa en els 681 euros. Per tant, succeeix que moltes famílies en situació de vulnerabilitat no poden accedir a les prestacions perquè el seu lloguer supera els 600 euros establerts.

Nou problema
Moltes famílies no poden accedir a ajudes perquè el seu lloguer supera el mínim establert.

L’Oficina Comarcal d’Habitatge afirma que han incrementat en un 21% les peticions d’ajuts de lloguer

Ciutat 2017/2019, habitatge maresme 2

Així, la qüestió de l'habitatge se situa al centre del debat en el Ple del Consell Comarcal del Maresme, que finalment va aprovar una sol·licitud a l'Agència d'Habitatge de Catalunya demanant que s'augmenti l'import màxim o de lloguer o de renda mensual que es requereix per accedir a ajudes, per tal que més famílies hi tinguin accés. La finalitat d'això seria adaptar les prestacions a la nova realitat del Maresme, que inclou un augment generalitzat dels preus del lloguer.

Una millora desigual

Les primeres resolucions de l'estudi també revelen que, en general, la recuperació econòmica del país no s'està veient reflectida en la realitat econòmica del dia a dia de la població del Maresme. De fet, s'ha detectat un increment de les situacions d'emergència social, quelcom que provoca que els serveis socials dels municipis “segueixin desbordats i no donin abast per atendre les emergències”.

Per altra banda, s'ha conclòs que les altres quatre circumstàncies que aboquen la població en situació de vulnerabilitat són la precarització del mercat laboral, la pobresa energètica, l'augment dels problemes de salut mental i la situació d'il·legalitat de molts ciutadans. Una sèrie de situacions que, junt amb la dificultat d'accedir a l'habitatge, requereixen solucions emergents.

Acció futura
Es preveu que la diagnosi de l’estudi de la pobresa al Maresme finalitzi cap al darrer trimestre d’aquest any, junt amb la implementació de les accions necessàries per fer-ne front.
Les cinc circumstàncies
problemàtiques:
- Accés a l’habitatge
- Precarització del mercat laboral
- Pobresa energètica
- Augment dels problemes de salut mental
- Situació d’Il·legalitat de molts ciutadans

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: