Plantar cara al foc és feina de tots

A les portes de l'estiu, comença la campanya de sensibilització d'autoprotecció d'incendis per part de la Federació de les ADF del Maresme i el Consell Comarcal

  • Gisela Ferrer // Fotos: cedides
  • Dijous, 23 Maig 2019 08:01

Maresme 2017/2019, plantar cara al foc

Una de les particularitats que fan del Maresme una zona adorada per molts és la seva diversitat paisatgística, que permet gaudir del mar i la muntanya gairebé a la vegada. Parlant de verd, dels 398,5 km² que ocupa la comarca, el 65% és bosc; xifra que equival al doble de la superfície forestal de Suïssa i gairebé la mateixa que la d'Islàndia (72% aprox.). Això significa que per a cada habitant hi ha 94 arbres.


Els municipis maresmencs tenen urbanitzacions (més de 200 en tota la comarca), cases aïllades (de pagès o segones residències que sumen més d'un miler) o nuclis urbans a tocar de zones forestals o completament envoltades de bosc. Totes aquestes zones tenen una particularitat preocupant: són víctimes potencials dels incendis forestals.

Els incendis són causats majoritàriament per l'acció de l'home, sigui per descuits, accidents, actuacions vandàliques o infraccions (com llançar una burilla de cigarreta o abocar residus amb vidres al bosc), i amb molta menor mesura per causes naturals com ara els llamps (un 2%).

El 2018 gràcies a una climatologia molt favorable (va ser el segon estiu més humit dels últims 100 anys), els casos d’incendi registrats van baixar a xifres rècord, tant en nombre de focs com en superfície cremada. Enguany, però, el dèficit de pluja és important i "si ens enganxa un estiu sec, cal estar preparats per no patir", assegura Oriol Bassa, enginyer forestal del Consell Comarcal del Maresme. Gràcies a la feina que duen a terme les ADF (agrupacions de defensa forestal), els plans de vigilància de la Diputació i al fet que els ajuntaments han anat complint la normativa, el nombre actual d'incendis s'ha reduït, però cal seguir-hi treballant. "A causa del canvi climàtic, s'espera que cada vegada hi hagi més incendis i de més importància", afegeix Bassa.

La prevenció

Maresme 2017/2019, plantar cara al foc

D'entrada, del 15 de març al 15 d'octubre la normativa no permet fer foc al bosc ni a 500 m de cap zona boscosa. Del 15 de juny al 15 de setembre, quan s'extremen les precaucions, tampoc es poden dur a terme treballs que impliquin risc d'incendi, com per exemple fer obres que puguin provocar guspires.

"Un dels incendis més importants a Catalunya, l'estiu passat a Tivissa, va ser caudat justament per un paleta que treballava", recorda Bassa.

I evidentment, amb Sant Joan a la vista, cal tenir màxima precaució amb els petards i globus encesos.

Els ajuntaments tenen la tasca de crear una franja de protecció perimetral de 25 m d'amplada entre habitatges i bosc. "Si la franja està ben feta —informa Bassa— l'incendi que hi arribi cremarà, però la flama serà de 15 cm i es podrà apagar fàcilment. Si està mal feta —continua— la flama faria el doble de l'alçada dels arbres, i es faria impossible;  l'única solució seria esperar que parés". També cal que facin un seguiment de les parcel·les i requereixin, si cal, als propietaris  que en facin neteja. Mataró és el municipi del Maresme que segueix la normativa més al peu de la lletra. En canvi, Argentona fa anys que no la compleix.

Respecte dels propietaris de cases al mig del bosc, aïllades o en urbanitzacions, cal tenir en compte una normativa de la qual depenen la seguretat de les seves famílies i pertinences. A més, Bassa alerta: "Si saps que incompleixes la normativa, l'assegurança no cobreix les destrosses de l'incendi". Algunes d'aquestes actuacions són netejar teulades i canalons de fulles, no posar tanques de bruc i fer servir materials que no cremin fàcilment, crear jardins resistents als incendis, per exemple amb roure i aloc, i mai amb lavanda o romaní, que cremen ràpidament, o conèixer bé el pla d'evacuació de la urbanització. I també és important tenir sempre a mà la documentació personal i medicines, per agafar-ho de pressa en cas d'haver d'evacuar.

Xerrada a Mataró sobre mesures d'autoprotecció en cas d'incendi forestal
Data: Dijous, 30 de maig de 2019  -  7 h tarda
Lloc: Edifici de Via Pública (Comissaria de Policia) de Mataró

Els efectes del foc

Més enllà de perdre el paisatge, els incendis forestals al Maresme van lligats al risc d'inundacions. Els boscos retenen el 90% de l'aigua de pluja; si el bosc es redueix, l'aigua va directament a la riera. "Si hi ha un incendi a dalt les conques, automàticament els de baix pateixen, i patiran molt", alerta Bassa. El tècnic avança que el Consell Comarcal està fent estudis que estimen com serà el Maresme el 2050 si patíssim un gran incendi. La conclusió no és gens esperançadora per als de la costa.

Si es cremessin el voltant dels boscos, que mantenen el clima actual, la temperatura variaria i seria més continental —un hivern més fred i un estiu més càlid—. A part d'això, els boscos amb molt de pendent i orientats al sud gairebé no tenen possibilitat de restituir-se, almenys en 100 anys.

Com s'ha d'actuar

Si veieu un incendi o una columna de fum, el primer que cal fer és trucar sempre al 112 i intentar donar una referència geogràfica. "Ajuda molt, per exemple, dir on et trobes exactament i en quina direcció el veus", indica Bassa.
Si sou en una urbanització ben preparada amb franges i casa vostra està ben protegida, el millor és confinar-se dins de casa. Si no, caldrà evacuar. D'altra banda, si sou al mig del bosc, cal tenir present que el foc segueix el sentit del vent i va de pujada (en una vall, cal allunyar-se cap al costat, mai cap amunt). Per últim, assegureu-vos de portar el mòbil ben carregat amb bateria i encendre la ràdio i xarxes socials, ja que poden ser útils per conèixer com avança.

És segura casa vostra? Responeu: sí o no    

1.  Compliu les normes de manteniment de la vegetació?
2. Teniu la teulada neta de fulles i altres restes de vegetació?
3. Teniu nets els canalons i els baixants d’aigua de pluja?
4. Teniu branques a menys de 7-10 cm de qualsevol paret o teulada?
5. Teniu la llenya acumulada a prop de la casa?
6. Els tancs de combustible estan lluny de casa i sense vegetació a prop?
7. Teniu les persianes ignífugues?
8. L’accessibilitat de la casa està garantida i sense vegetació?
9. La mànega d’aigua del jardí té prou distància per arribar a tot arreu?
10. Coneixeu les accions d’autodefensa que determina el pla d’autoprotecció de la urbanització/nucli?