Imprimir aquesta pàgina

Búrgul, molt més que l'ingredient imprescindible del tabule

Semblant al cuscús, és un dels productes estrella en la gastronomia de l'Orient Mitjà i del nord d'Àfrica

Instagram Tot a taula 2018/2019, burghul

Desconegut per molts, el búrgul és un aliment preparat a base de grans de blat sotmesos a un tractament intens de vapor a pressió fins a obtenir un producte viscós parcialment gelatinitzat, que en assecar-se adquireix una forma granular, semblant a l'arròs. Es tracta d'un dels ingredients més utilitzats en la gastronomia de l'Orient Mitjà i del nord d'Àfrica, molt popular gràcies al seu alt contingut en vitamines del grup B i minerals com el calci, el ferro i el fòsfor.

A més a més, parlem d'un producte que contribueix molt positivament al correcte funcionament del trànsit intestinal. Té molta fibra i és un bon recurs a l'hora de regular la glucosa i el colesterol en sang.

D'altra banda, amb un 12% de proteïnes, el búrgul és un dels millors ingredients per incorporar a sopes, amanides o saltats de verdures. També pot ser la base per preparar mandonguilles  i hamburgueses vegetals. Tanmateix, el plat estrella per utilitzar-lo és el tabule, una amanida àrab amb búrgul, tomàquet, ceba, coriandre, suc de llimona i fulles de menta.

El búrgul es cuina igual que l'arròs, tot i que es necessita el doble d'aigua i un temps de cocció que variarà entre els cinc i els set minuts (en el cas del gra fi) i entre els 20 i els 25 minuts (per a un gra gruixut).

Instagram Tot a taula 2018/2019, burghul

A primer cop d'ull poden semblar el mateix ingredient, però el búrgul té moltes més propietats i nutrients que altres cereals o pseudocereals com el cuscús, l'arròs, la civada o la quinoa. També és més gustós que els seus "germans" i es pot combinar amb tota mena de productes com, per exemple, formatge, bolets, peix, herbes aromàtiques i samfaina.