Reforma horària

Davant de tot: Jordi Fernàndez i Fàbregas - Enginyer Tècnic Industrial

Opinió 2014/2015, davant de tot-usos horaris

Els defensors d'una reforma horària reclamen principalment dos canvis. El principal és que s'afavoreixi la racionalització, de forma que, per exemple, no dediquem tant de temps per dinar per poder plegar de treballar més d'hora, acabem sopant més aviat i descansem més. Es basen en el fet que a la postguerra vam canviar d'hàbits, ja que necessitàvem dues feines.

La segona reivindicació és la d'ajustar-nos al fus horari natural en comptes de l'europeu. Malgrat que és complicat canviar els hàbits de tanta gent, crec que abans ens acostumarem a sopar a les set del vespre que canviar-nos de zona horària. Els països centreeuropeus van decidir compartir zona horària per facilitar intercanvis comercials i per una qüestió de mercats (les borses de Frankfurt i París obren i tanquen a la mateixa hora). Tot plegat s'ha anat afavorint amb el creixement i enfortiment de la Unió Europea. Si canviéssim de zona horària, quin sentit tindria si no ho fan també els nostres veïns del nord per coincidir amb els seus veïns de l'est?

Diversos països amb molta superfície comprenen diverses zones horàries diferents i conviuen perfectament amb normalitat, sense necessitat d'unificació horària. Els Estats Units, Xina i Rússia en són exemples. A Austràlia fins i tot es van inventar una zona horària a mitja hora de les limítrofes, fet que permet que de l'extrem est del país a l'oest només hi ha mitja hora de diferència, bo i creuar dos fusos.

La Unió Europea ha estat construïda per Estats i pels Estats. Així, mentre són oficials totes les llengües oficials, sigui per deferència cultural, protocol·lària o per no posar en evidència caps d'Estat monolingües, poso en dubte que s'acordi respectar les zones horàries naturals, malgrat que això beneficiï milions de ciutadans, si suposa un entrebanc al comerç.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: