Carnestoltes

Isidre Julià i Avellaneda. Mataroní de l’any 1972.

Carnaval. Carnestoltes. Reminiscència anyal de les Saturnals romanes que sembla que es concretaven com a manifestació de l’arribada de la primavera. Hom en pot dissentir, sentir-se’n al·lèrgic, però cal considerar-les lícites, vàlides i a més de convenients, potser, fins i tot necessàries. Per què, qui pot oposar-se a aquesta folga amb una explosió festiva tan espectacular proveïda d’una veritable riquesa estètica, tècnica, folklòrica i resoludament cultural?Potser -més pregonament- hi incideixen altres factors que pertanyen a la cleda psicològica.Qui sap si la disfressa i la carota manifesten el rebuig instintiu al mòdul de la pròpia i intransferible personalitat identificadora de cadascú i l’assumpció d’una mutació que, bo i impossible- tempta i és manifestada transitòriament.Sembla que cada vegada més, el personal humà, està en desacord amb la figura que en néixer, la natura li ha conferit. Aquest fet explica, doncs, l’indeturable augment dels espais clínics d’estètica i d’additaments corporals, amb l’intent de modificar l’aspecte físic. Amb l’esperança de sentir-se més satisfet de la nova aparença externa.Com que ningú no pot alçar bandera d’infabil·litat - llevat de qui pateixi una intoxicació de qualsevulla addicció i tantes que n’hi ha- potser no és forassenyat fonamentar la hipòtesi de que la disfressa que hom escull i de la qual en dóna imatge pública, virtualment pugui correspondre’s a allò que ens plauria d’ésser i no som.D’una manera o altra, en temps de carnaval voluntàriament i en la resta dels dies i anys- per conveniència o exigència ineludible- qui més qui menys és forçat a la pantomina. Tota discrepància té avaluació. Ja que, al cap i a la fi, la possibilitat de trencar la fortuïtat del nostre destí es mou en paràmetres molt limitats, tan innacessibles a la voluntat personal que davant d’aquesta evident impotència, ens consolem amb l’anècdota. És a dir, amb la disfressa i la carota que satisfà amb el bluff efímer de la carnestoltada - un “alter ego” amb el qual suplim la nostra disconformitat amb nosaltres mateixos. Carnaval, una metamorfosi, potser, menys efímera del que se suposa.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: