La Laietana

Oriol Ruiz. Físic.

Tot té un inici i un final, és important reconèixer aquesta llei immutable i gestionar la pròpia vida en base a la mateixa. Fa aproximadament un segle i mig, a Mataró, un grup de ciutadans compromesos amb el seu entorn social varen promoure una entitat d’estalvi amb l’objectiu de donar suport a les necessitats financeres de les classes treballadores immerses en plena revolució industrial, era Caixa Laietana.

 

 

En tants anys d’història, s’han viscut diferents etapes i fets destacats, en comentaré dos que em semblen singulars. Va tardar més de 60 anys en obrir la primera sucursal, que es va situar al municipi veí d’Argentona. En canvi a l’anomenada “dècada prodigiosa” de l’economia espanyola, més o menys entre el 1997 i el 2007, quan Espanya creixia anualment mes d’un 3% i tenia accés a tot el crèdit internacional, es van obrir més de 150 oficines.

Però la dècada prodigiosa es va acabar i els problemes locals en l’àmbit espanyol, com l’augment de la morositat, sobretot lligada a l’esclat de la bombolla immobiliària, conjuntament amb els problemes de liquiditat a nivell mundial, han portat moltes entitats financeres, en especial a les caixes, a situacions delicades.

Evidentment vistos els resultats, no podríem proposar la direcció de la Caixa Laietana i les seves comissions de control, per a un premi a la gestió empresarial, però tampoc hauríem de caure en la critica fàcil, no té sentit discutir la tàctica un cop se sap el resultat del partit. El que sí que cal comentar, són les decisions de futur, un cop s’ha assumit la gravetat de la situació, Caixa Laietana com l’havíem entès fins ara no pot continuar i això requereix prendre decisions valentes i tenir actituds personals generoses i innovadores.

El filosof i teòleg Raimon Panikkar, explica una metàfora sobre el viure i el morir que diu el següent: Nosaltres som com una gota d’aigua que en morir tornem al mar, si ens encaparrem en ser només una gota, en caure al mar desapareixem perquè la gota es perd. Però si ens descobrim no com a gota, sinó com a aigua, descobrim que la nostra aigua no desapareix sinó simplement es transforma en quelcom diferent, mantenint allò essencial que ens defineix. Tinc la impressió que els directius de Caixa Laietana, s’han obsessionat en mantenir allò que ells consideraven la seva gota, i això els portarà desgraciadament a diluir-se precisament en un mar que ningú no volia.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: