Fractures per estrès del peu

L'increment massa ràpid de la intensitat física, poden produir aquestes lesions

Blocs, capsulitis-fractures del peu

Una fractura per estrès (o sobrecàrrega) pot produir-se com a resultat de l’aplicació de càrregues repetides i prolongades sobre els metatarsians, a causa dels impactes repetits que es produeixen en la carrera i que es transmeten a tota la cadena múscul-esquelètica, com per exemple amb la pràctica d’activitat física d’intensitat elevada durant un període concret (marató, ultrafons, ...)


L’increment massa ràpid de la quantitat o intensitat de l’activitat física, el canvi de superfície sobre la que desenvolupem el nostre esport o la qualitat del calçat que utilitzem per a córrer poden ser elements culpables d’aquest tipus de lesions. Així mateix, també hem de tenir presents les alteracions morfològiques de la nostra petjada o marxa, així com una possible asimetria de les extremitats inferiors.

Els símptomes poden aparèixer en forma de dolor a nivell ossi durant la pràctica esportiva, dolor a la pressió sobre el peu, inflamació i augment de temperatura a la zona lesionada.

Com hem d’actuar si sospitem que tenim una fractura per sobrecàrrega?

Evidentment, el primer és interrompre la nostra activitat esportiva i visitar-nos amb un traumatòleg per tal que realitzi les proves diagnòstiques o complementàries pertinents (radiografia, ressonància magnètica o gammagrafia). Haurem de fer repòs i, possiblement, ens immobilitzin la zona afectada o haurem de caminar amb l’ajut de crosses.

El tractament de fisioteràpia pot incloure una part d’electroteràpia i magnetoteràpia per tal de reduir les molèsties i la inflamació i ajudar a la consolidació òssia. També hem de mantenir certa mobilitat articular i to muscular al peu i al turmell mitjançant exercicis propioceptius (reintegradors de l’esquema corporal i de reequilibri davant moviments sobtats i caigudes) i de potenciació muscular, sense oblidar que hem d’estirar molt bé la musculatura de la part inferior de la cama per tal d’assegurar una bona resposta muscular durant la reintroducció esportiva

Prevenció

Un bon calçat que esmorteeixi els impactes que es generen al córrer és una de les primeres mesures a tenir en compte per evitar riscos innecessaris. Hem de procurar córrer en superfícies suaus, com ara gespa o pistes de terra. Així mateix, hem de procurar no excedir-nos en l’entrenament i sempre que el variem hem d’incrementar gradualment la quantitat i intensitat de l’activitat. En casos recidivants també hem de valorar la utilització de plantilles que redueixin les pressions excessives a nivell plantar i que neutralitzin la nostra petjada.

Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. .

Enric Cortès

Em dic Enric Cortés i Martorell, vaig néixer a Mataró l’any 1981 i fa més de 10 anys que em dedico a la fisioteràpia i la cura de la salut. Després de treballar en diferents centres mèdics i clubs esportius del Maresme, el Vallès Oriental i el Barcelonès, l’any 2012 vaig obrir la meva pròpia consulta de fisioteràpia a Mataró, “Més Salut! – Fisioteràpia personal”, on puc aplicar els meus coneixements de fisioteràpia, emfatitzant la relació propera que crec necessària amb l’usuari per tal d’aconseguir els millors resultats per a la seva salut.

Lloc Web: mes-salut.cat