Planificació fiscal de la successió del patrimoni familiar

Divendres dia 27 hi ha una conferència sobre el tema al TecnoCampus

blocs, gestoria luis - declaracio renta

L’ultima reforma de l’impost de successions a Catalunya, en vigor des de l’1 de gener de 2014, va suposar la minoració de les reduccions i de les bonificacions i, per tant, un increment del cost de les herències.


Fins llavors, des de l’1 de gener de 2011, existia la bonificació del 99% de la quota de l’impost de successions entre cònjuges, pares i fills. Això suposava que l’impost de successions quedés reduït a la mínima expressió. Amb la reforma de 2014, es va variar la bonificació entre pares i fills, introduint una bonificació progressiva en funció del valor dels béns heretats. A més valor, menys bonificació. Així doncs, des de 2014 s’ha produït un increment en la tributació per aquest impost en el cas d’herències de pares a fills, més significatiu en herències amb valors elevats.

Una alternativa a aquest impost és la donació en vida d’una part del patrimoni familiar. Això no està pas exempt de tributació, però avui, el cost de fer-ho d’aquesta manera pot suposar, en determinats casos, un estalvi pel beneficiari d’aquesta donació.

No són pas els dos únics impostos que hem de tenir en compte per fer una planificació familiar correcta. L’impost sobre el patrimoni, en vigor avui a Catalunya per a patrimonis superiors a 500.000 euros, es paga cada any en el moment que fem la declaració de renda. En ell hi farem constar, si som propietaris d’una empresa familiar, la bonificació del cent per cent del valor de les accions o participacions de les quals som titulars. Per fer-ho, hem de complir els requisits que la norma ens demana: entre altres, que la societat no tingui com a activitat principal la gestió d’un patrimoni, ser titular de més del 5% del capital de manera individual o del 20% juntament amb cònjuge, descendent, ascendent, adoptat, adoptant o col·lateral fins al tercer grau de les accions o participacions de la societat, exercir funcions de direcció i cobrar per aquesta tasca més del 50% de les nostres retribucions de treball o activitats econòmiques.
Per últim, i no pas poc important, hem de tenir en compte en el moment de la transmissió d’un immoble, la plusvàlua municipal, que tècnicament es diu Impost sobre l’Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana. És un impost municipal que grava l’increment del valor dels terrenys urbans i que es posa de manifest com a conseqüència d’una transmissió, tant sigui per actes intervius –compravenda- o mortis causa –herències-, i són els ajuntaments qui determinen la base imposable i el tipus impositiu a pagar. En molts casos, és més costós que l’impost sobre successions o donacions.
Una planificació, o en qualsevol cas, conèixer quina tributació espera als hereus o als donataris, és un estudi que val la pena tenir fet per tal d’evitar sorpreses desagradables.

blocs, gestoria luis - hisenda

Per tal que tingueu els coneixements mínims per prendre decisions, us convidem a la conferència que hem preparat pel divendres vinent dia 27, a les 9 del matí al Tecnocampus. Trobareu el full d’inscripció obligatòria en la nostra pàgina web www.luis.cat.

 

Gestoria Luis

GESTORIA LUIS va ser fundada l’any 1944 per Antonio Luis Moreno. Anys més tard, el 1979, amb la incorporació d'Antoni Luis Reverter es dóna un impuls definitiu al creixement del despatx i suposa l’inici de la gestoria actual. Avui, és la tercera generació qui està al capdavant.

Lloc Web: www.luis.cat

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: