L'hostaleria absorbeix la nova ocupació

El baix nivell professional que es requereix en aquests sectors està facilitant el transvasament d'empleats des de la construcció

  • Redacció // Foto: cedida
  • Dilluns, 09 Octubre 2017 10:15

Ciutat 2017, tot empenta-hosteleriaL'augment de l'ocupació s'està concentrant amb les empreses hoteleres i de la restauració, amb taxes de creixement que estan per sobre de les registrades per la construcció, segons l'estudi 'Desenvolupaments de l'ocupació a escala sectorial durant la crisi i la posterior recuperació' publicat per el Banc d'Espanya. Mentre que en el 2007 la construcció absorbia el 15,3% de l'ocupació espanyola i els hotels i restaurants el 7,1%, en el tancament del 2016 la construcció ha reduït el seu pes fins al 5,9% mentre que el personal d'hotels i restaurants s'ha enfilat fins al 8,8%. El Banc d'Espanya assegura que al tractar-se de sectors on el nivell de qualificació és "en general, relativament reduït, el transvasament de treballadors entre ells es veu facilitat".

L'estudi del Banc d'Espanya compara el comportament del mercat de treball durant els cicles de recuperació de la crisi econòmica del 2008, la de mitjans dels anys setanta i la de començament dels noranta. L'evolució de determinats segments d'activitat del sector serveis ha provocat ''modificacions profundes'' en el mercat de treball espanyol. Així, la proporció dels empleats de la construcció ha caigut en més de 7 punts percentuals, al passar del 13,2% en el 2007 al 5,9% en el tancament del 2016.

L'efecte de la crisi

La principal diferència és que la crisi del 2008 va suposar una destrucció del 20% dels llocs de treball, uns 4 milions de treballadors, mentre que en els anteriors episodis de crisi la destrucció de llocs de treball va ser del 10% del cens laboral. El regulador destaca que tot i que en l'actual procés econòmic ja s'ha recuperat el Producte Interior Brut d'abans de la crisi, el mercat de treball encara se situa un 10% per sota dels registres que hi havia el 2008. La recuperació per tant no és completa.

Ciutat 2017, tot empenta-hosteleria
Factors positius de la crisi
El regulador adverteix que davant la possibilitat que les branques d'hostaleria i construcció s'aproximin als seus màxims de llocs de treball en un futur pròxim, "sembla necessari cercar fórmules per expandir les oportunitats laborals dels aturats amb una menor formació". Després de destacar que un dels factors positius de la crisi ha estat la retenció de joves en el sistema educatiu, el Banc d'Espanya preveu que amb aquest major nivell de formació de les noves generacions es pot esperar una millora general de la productivitat de l'economia espanyola.

 

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: