L’empresa mataronina Minoryx rep una inversió de més de 21 milions d’euros

Es tracta de la inversió més gran d'aquestes característiques a una empresa del sector de la biotecnologia. El finançament servirà per expandir les indicacions terapèutiques del fàrmac principal de la companyia, destinat a la cura de malalties minoritàries.

Minoryx

Investigar el desenvolupament de nous medicaments per a malalties rares o minoritàries. Aquesta és l'especialització de l'empresa Minoryx Therapeutics, companyia que acaba d'anunciar que ha completat una ronda d'inversió Serie B de 21,3 milions d'euros. Es tracta de la quantitat més important del sector biotecnològic estatal des de principi d'any.

La participació ha vingut principalment del fons Fund+, però a la ronda també hi han participat SRIW, SFPI-FPIM i Sambrinvest, així com tots els inversors de la Sèrie A. "Aquesta aportació ens permetrà demostrar el potencial de MIN-102 per a noves indicacions, entre les quals hi ha malalties neuroinflamatòries com la X-ALD cerebral (cALD) o múltiples malalties neurodegeneratives", explica Marc Martinell, cofundador i CEO de Minoryx.

Quan apunta al fàrmac MIN-102, Martinell es refereix al fàrmac per poder tractar l'adrenomieloneuropatia (AMN), una neurodegeneració progressiva que afecta la funció motora a partir dels 20 anys i que és la forma més freqüent d'adrenoleucodistròfia lligada al cromosoma X (X-ALD). La malaltia, que afecta una de cada 17.000 persones, és degenerativa i no té tractament. 

Avui dia, el MIN-02 és el fàrmac més avançat en desenvolupament clínic per tractar aquesta malaltia que afecta 1 de cada 17.000 naixements a tot el món. L'assaig clínic, que està buscant tant a Europa com als EUA pacients adults afectats, espera tenir resultats en 2020.

D'altra banda, Minoryx es troba també en la fase preparatòria d'estudis clínics addicionals amb MIN-102, entre els quals destaca un realitzat amb pacients que presenten la X-ALD cerebral (cALD). La cALD afecta generalment nens d'entre 2 i 10 anys i, degut a una inflamació severa del cervell, pot ser mortal entre 2 i 4 anys després de l'inici dels símptomes. Ara com ara, l'únic tractament possible és el trasplantament de cèl·lules mare hematopoètiques, un procediment molt agressiu que pot implicar complicacions i que només funciona si es realitza en les etapes inicials de la malaltia.

Es considera que uns 400 milions de pacients al món tenen alguna enfermetat rara com ara l'adrenoleucodistròfia.

Creada en 2011, en aquest temps l'empresa ha aconseguit una inversió global de prop de 50 milions d'euros. Després de l'últim finançament, s'uneixen al consell d'administració de Minoryx Philippe Monteyne com a representant de Fund+ i Gery Lefebvre com a representant d'SRIW.