Una família i més de 160 anys d'història

Cortines Castany de Mataró rep el premi com a Establiment Comercial Centenari pels seus 163 anys d’història.

  • Anna Galdon / Fotos: Cedida i Daniel Ferrer
  • Dilluns, 15 Octubre 2018 17:05

La família de Iolanda Martín, gerent i propietària de Cortines Castany, sabia que el seu establiment havia estat regentat per cinc generacions, però desconeixia per complet que això implicava tenir més de 150 anys d’història. Ara, i després d’acreditar-ho amb documents oficials, l’establiment ha estat reconegut per la Generalitat de Catalunya amb el Premi Establiment Comercial Centenari dins de la categoria d’Establiments comercials amb més de cent cinquanta anys d'història. En conjunt, un total de 12 establiments a Catalunya han rebut aquest guardó.

Cortines Castany

Fins a 5 generacions de la mateixa família han estat darrera el taulell de Cortines Castany de Mataró.

“Fa anys que volia fer la recerca i presentar la candidatura al Departament d’Empresa i Coneixement”, explica Martín, qui fa uns mesos va decidir posar fil a l’agulla i començar a rebuscar entre revistes, retalls i anuncis antics. Ho va fer amb el suport de l’Arxiu Comarcal, entitat que va engrescar-la a seguir buscant. “Em van orientar molt”, recorda. Gràcies a aquesta mirada al passat aviat va descobrir que la referència més antiga de Cortines Castany era del 1854. Aquell escrit, verificat ara pel jurat del premi, confirmava a que el seu avi era botiguer de ‘paños y telas’.

Un descobriment emocionant

El que tampoc sabien els actuals propietaris era que l'establiment havia començat al carrer d’en Pujol de Mataró. Les fotografies i les referències que tenien els portaven al carrer Barcelona, però un anunci de l'última dècada del 1800 esmentava “l’anterior establiment”. Això els va fer mirar encara més enrere i descobrir que tenien més de segle i mig d'història. 

En total, la recerca no va durar més de dos mesos i, un cop presentada candidatura, el premi no va tardar a arribar. I és que la distinció és per a establiments que hagin estat regentats durant més de 150 anys per la mateixa família, quelcom que no acostuma a ser habitual. Al juliol els ho van notificar i aquest 9 d'octubre els han fet l’entrega d’un premi que, reconeixen, ha fet que descobrissin una part força amagada de la seva pròpia història. 

Menció especial pels més de 150 anys

Les dades que anava trobant Iolanda Martín gràcies a l'ajuda de l'Arxiu Comarcal ben aviat van fer que, en lloc de presentar-se al premi per a botigues de més de 100 anys, la gerent decidís presentar-se a la candidatura per a botigues de més de 150 anys. “Ha estat un procés molt emocionant”, assegura Martín.

Actualment la botiga està ubicada al c/ Mossèn Josep Mole de Mataró. Martín vol trobar ara la manera de celebrar la distinció i agraïr als clients la confiança dipositada durant aquests més de 160 anys.

Cortines Castany