L'argentonina Ariadna González guanya la final nacional del ‘Nobel de l'Aigua’ juvenil

L'estudiant de 1r de batxillerat ha presentat el seu projecte “Sea Energy Project. La revolució de les onades”

  • Gisela Ferrer // Fotos: Fundación Aquae
  • Dimarts, 11 Juny 2019 08:18

Ciutat 2017/2019, Ariadna Gonzalez

L'estudiant de l'Institut Argentona Ariadna González ha estat la guanyadora del certamen nacional del Stockholm Junior Water Prize, organitzat a Espanya per la Fundación Aquae. El SJWP és una competició internacional que premia la investigació juvenil en temes d'aigua i sostenibilitat, en la qual participen uns 10.000 projectes de 30 països. La jove ha rebut el suport de l'Ivan Nadal, del club de ciències de Granollers, qui l'ha acompanyat a tots els certàmens, i d'Enric Tormo, el seu tutor i professor de física.

El projecte

El prototip ideat per la jove consisteix en un dispositiu que obté energia “neta” gràcies al moviment de les marees, i porta el nom de "Sea Energy Project. La revolució de les onades". Específicament, el seu estudi busca millorar les actuals boies marines, les quals generen energia elèctrica de manera renovable, fent-les més eficients.
L'estudiant de batxillerat va entendre amb la seva investigació que aquest únic punt redueix la seva eficiència i per això explica que ha dissenyat "un sistema amb tres punts d'ancoratge equidistants en un angle de 120º que, de manera independent, poden generar electricitat, gràcies al moviment vertical de cadascun d'ells".

Tres projectes, tres noies
Els números a les aules de les universitats indiquen que les dones encara són una minoria en les carreres de ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques. Però trencant els esquemes, les tres finalistes del certamen han estat noies. A part de l'Ariadna, Carla Claramunt va quedar segona i Catherine Iglesias tercera.

El premi

Haver quedat guanyadora a escala nacional permet a l'Ariadna viatjar a Estocolm per seguir competint en la final internacional, on hi haurà els guanyadors de cada país. El certamen serà del 24 al 30 d'agost, coincidint amb la Setmana Mundial de l'Aigua. En el jurat hi haurà un grup d'experts internacionals que entrevistaran tots els finalistes i decidirà el projecte guanyador. Qui aconsegueixi el primer premi, rebrà 15.000 dòlars, un diploma i una escultura de cristall blau entregat per la princesa Victòria de Suècia, patrona del guardó.

Ciutat 2017/2019, Ariadna Gonzalez

“Em vaig emocionar molt, no m'esperava guanyar”

Entrevistem l'Ariadna González, guanyadora del premi Water Prize en la participació nacional organitzada per la Fundación Aquae


A què et vols dedicar en el futur?

Ara estic estudiant la branca tecnològica, i després vull estudiar enginyeria informàtica.

Com va sorgir la participació en el certamen?

Primer vaig fer el treball, i més tard vaig veure que hi havia el concurs i va ser el meu tutor qui m'hi va presentar.

T'imaginaves que podies arribar a guanyar?

No, no m'ho esperava gens i em vaig emocionar moltíssim. Per a mi, anar a la final que es va celebrar a Madrid ja era un premi, una recompensa. I quan em van dir que anava a Suècia va ser genial.

Estaves nerviosa a l'hora de presentar el treball?

Bastant, perquè el fet d'exposar-lo davant un jurat que no et coneix de res impacta una mica.

I per viatjar cap a Estocolm, què guanya: l'emoció o els nervis?

Jo crec que més l'emoció.

Com vas plantejar-te el projecte?

Durant un temps, a les notícies, sortia que el futur serien els vehicles amb motor elèctric. Aleshores vaig pensar en la necessitat elèctrica que requeriria, i em vaig centrar en les energies renovables. Buscant informació vaig descobrir-ne una que no coneixia, que és l'ondimotriu. En veure els sistemes actuals que hi ha per aconseguir aquesta energia, aprofitant el moviment de les onades, em vaig adonar que la majoria dels prototips actuals només estan subjectats per un punt, el central. Això fa que no tinguin gaire rendiment i desaprofitin molt el moviment de l'onada. El meu projecte el que fa és millorar aquest sistema agafant la boia per tres punts.

I tot això ho vas fer pel teu compte?

Sí, tot ho vaig fer sola i des de casa, fora d'horari escolar.

D'on creus que et ve aquest instint d'investigar?

Crec que una mica de la meva germana, que també a la meva edat va fer un treball, i la tenia com a exemple. Però en el seu cas va ser un treball sobre la ceguesa, des del punt biològic. Jo vaig pensar en un tema de la meva branca i em va sorgir aquest projecte.

Com ho van viure a casa?

Els meus pares em donaven molts ànims per seguir endavant fent el que m'agrada, que és investigar.

I com el va rebre el teu tutor?

Ell va estar encantat. Li va sorprendre una mica perquè vaig iniciar-lo l'any passat i li va sobtar que comencés tan d'hora.

La idea és fer realitat el projecte?

Ara estic en contacte amb algunes entitats. Una és el CSIC (Consell Superior d'Investigacions Científiques) per provar el meu prototip i, en cas de ser viable, tirar-lo endavant.

Ara que preocupa tant el futur del planeta, per què és important centrar-se en aquestes energies?

Perquè són completament netes. A més, el mar sempre està en moviment, i per poc que faci estaríem generant electricitat, i això trobo que es desaprofita molt. I els combustibles fòssils contaminen moltíssim, i cal treballar per trobar altres recursos.