Un piano revolucionari ideat per un maresmenc

L'instrument, fabricat per mòduls, permet portar la música a qualsevol indret, ja que es pot carregar en una motxilla

Ciutat 2017/2019, poket piano

Una start-up maresmenca ha ideat el Pocket Piano, un piano modular de mida real que funciona a través d'un smartphone. Es tracta d'un piano professional portàtil, fet amb electrònica i dissenyat per mòduls, que permet portar la música a qualsevol lloc gràcies al fet que cap en una motxilla. Darrere d'aquest projecte pioner hi ha en Josep Bergadà, d'Arenys de Mar, que va bolcar-se de ple en desenvolupar-lo ara fa dos anys i des d'aleshores ja ha estat distingit en diversos premis, com els premis Creatic del TecnoCampus o, més recentment, nomenat finalista al premi Millor Iniciativa Empresarial de l'Associació de Joves Empresaris de Catalunya.


Com sorgeix la idea de fer aquest piano?

Els meus pares són músics, la meva mare era professora de música, i sempre havia tingut un piano a casa però mai l'havia tocat activament. A finals del 2015, molt inspirat pel llibre 'Instrumental', del pianista James Rhodes, vaig començar a tocar el piano. A l'inici sempre tens molta necessitat de tocar, i jo aleshores estava estudiant gestió d'empreses a la UPF i vivint a Barcelona. Per tant, cada vegada que volia tocar havia de fer 40 km fins a casa dels meus pares. Hi havia molts moments morts entre classe on podria haver estat tocant i no podia. D'aquesta necessitat pròpia va néixer la idea.

Com et vas arribar a plantejar aquest projecte?

Me'l vaig imaginar. Necessitava una cosa que respongués al meu moviment de dits. Llavors vaig pensar què necessitaria per fer aparèixer un piano sense necessitat de fabricar-ne un de fusta gegant.

Com va engegar la idea?

Un parell de mesos després em vaig presentar als premis Creatic del TCM i vam quedar primers. Això va ser l'impuls per llançar-me a la piscina. En un inici havia de ser de teixit intel·ligent, tàctil, connectat amb el mòbil. Però va anar evolucionant i era més important l'experiència d'usuari i que hi hagués moviment de tecles i sensibilitat. Que el tacte fos de piano. Inicialment estava tot sol, però ara s'ha anat unint gent i treballem amb els enginyers d'Eurecat i tenim un equip.

Com ho vau aconseguir?

Vam entrar a Eurecat i vam començar a crear les bases de com havia de ser el projecte i a desenvolupar-lo.

En quin procés es troba?

Ara estem perfeccionant els prototips per iniciar la fase d'industrialització i comercialització. Estem escollint els proveïdors adequats.

Ciutat 2017/2019, poket piano

"Els premis validen que és una idea amb futur”

Has temptejat l'acceptació per part dels possibles usuaris?

Sí. De moment no hi ha ningú que hagi dit res dolent. I hi ha molta demanda; per la pàgina web ja hi ha persones que l'han reservat o que fan consultes. Els premis en si són una validació de que és una idea amb sortida de futur. Inicialment havíem pensat en músics, però estem veient que en ser un projecte tecnològic podria atraure més gent d'aquest sector i fins i tot servir  per iniciar persones a tocar el piano.

Has rebut moltes opinions?

Moltes. Hi ha gent que et diu: "Jo toco la guitarra perquè la puc portar als llocs, i el piano el vaig deixar de tocar perquè no me'l podia endur a la muntanya". Tots els comentaris que tenim són positius. És una necessitat real, però com que és una cosa cultural sembla que no hi hagi tanta demanda fins que exiteix. I llavors tothom ho vol.

Com reps l'èxit que ha tingut?

Al final, és la validació social. Delegues la teva necessitat i la transformes en un deure social. Tu no crees una empresa per guanyar concursos, però el reconeixement social s'agraeix molt i et motiva a seguir endavant. El procés de desenvolupament és llarg, costós i frustra, t'has d'empassar la impulsivitat i aprendre a ser pacient i no desviar-te del que vols.

Que té de característic el projecte?

El Pocket Piano és una eina per impulsar la creativitat i el benestar emocional, mental i físic. Una eina per millorar la qualitat de vida i que el fet de no disposar d'un piano de cua o de paret no sigui un impediment per expressar-se a través de la música allà on sigui.

Ara estàs centrat en això?

Sí, a temps complet. No pots predir quan se't requerirà més o menys i has d'estar concentrat en tot, si no, no surten les coses. M'ha canviat la vida, ha estat un gir complet.

El prototip    

Ciutat 2017/2019, poket piano

El Pocket Piano és una eina que permetrà als que vulguin tocar el piano no estar lligats a un lloc o un moment determinats. Serà més econòmic que un piano acústic gran i més car que un teclat, que és un instrument diferent. "No oblidem que un piano comença amb un la i un teclat amb un do", apunta en Josep. Pesa entre dos i tres quilograms, va connectat a través de Bluetooth al telèfon mòbil, el qual funciona com un controlador del piano: gravar, compartir, posar efectes, etc. Està format pels teclats i pedals modulars, "perquè l'experiència sigui completa". Si tot va bé, es preveu que el piano estigui al mercat la primavera del 2020.