"El procés d'emprendre va per fases, i la primera és formar-te"

Marc Millet, Nil Oleaga i Lucas Llobet són tres joves del Maresme que han ideat un casc amb airbag per a millorar la seguretat dels ciclistes

  • Gisela Ferrer // Fotos: cedides
  • Dilluns, 21 Octubre 2019 10:13

Ciutat 2017/2019, eix casc

Uns joves maresmencs van embarcar-se fa dos anys en l'aventura de crear la start-up Evix, i està previst que d'aquí un any i mig o dos puguin treure al mercat el seu producte: un casc amb airbag per als ciclistes de carretera. Com explica  Marc Millet, un dels emprenedors, "les lesions cervicals són les lesions greus més freqüents en ciclistes". Tenint en compte aquesta premissa, va començar a indagar com podia fer que la seva idea omplís un buit de mercat en aquest sector.

Què és exactament Evix?

El producte és un casc de ciclisme de carretera amb un airbag incorporat. És a dir, un casc amb airbag dins, i no un airbag acoplat al casc, que moltes vegades hi ha aquest dubte. Incorpora una tecnologia que mitjançant una sèrie de sensors detecta quan hi ha un accident, reacciona i s'infla abans de l'impacte, evitant el moviment lesiu a la zona cervical. El casc, a més, té molt en compte l'estètica i el pes, ja que el ciclisme de carretera és molt estricte en aquests aspectes.

Ara en quin procés us trobeu?

A punt de començar a fer el prototip funcional, a l'espera de trobar un finançament que ens permeti arrencar. Estimem un període d'uns 10 mesos des que comencem fins que ens l'entreguin. Estem verds encara perquè ens falta aquesta quantitat de diners que ens permeti arrencar, i aquest primer pas és el difícil. Després caldrà testejar-lo i validar-lo, i aconseguir les certificacions i regulacions pertinents.

Parleu de ciclisme de carretera. Heu pensat en altres tipus de ciclisme o inclús altres sectors?

La nostra idea és que sigui extrapolable al ciclisme urbà, perquè al final dins de la ciutat també hi ha molts accidents i estàs fins i tot més en contacte amb cotxes, el que passa és que al ciclisme de carretera el casc és obligatori i al de ciutat no (menys per als menors de 16, que és obligatori que el portin en totes les circumstàncies). També es podria extrapolar a altres sectors o esports que requereixen mesures de seguretat de casc, com patinets elèctrics, que ara surten molt.

"El feedback que hem rebut sempre ha estat positiu” - Marc Millet i Nil Oleaga


Quines impressions heu rebut del sector?

Ha estat validat amb usuaris, botigues de referència, marques del sector i hem anat a institucions mèdiques com la Guttmann o el CAR de Sant Cugat. Nosaltres podem dir que el casc aporta un valor afegit a l'usuari, però si em comptes de dir-ho nosaltres o diu un metge, la resposta és molt diferent. També hem presentat i ens ha validat el projecte la Federació Catalana de Ciclisme.
Podríem dir que fins ara el feedback que hem rebut ha estat positiu, creuen que realment té potencial. Al principi ens preocupava que la resposta fos sempre tan bona, però de moment anem bé.

Qui forma part del projecte?

Som tres socis: en Nil Oleaga, que va estudiar INEF i un màster en direcció d'empreses esportives a la UB; en Marc Millet, que va estudiar dret i el mateix màster, i en Lucas Llobet, que és enginyer en disseny industrial i desenvolupament de producte. El Lucas s'encarrega de la part tècnica i nosaltres [Marc i Nil] més de la part de management. Tenim tres mentors, dos del programa SECOT i un altre d'INDESCAT i fa poc hem incorporat una community manager, l'Alma. També tenim l'Alejandro, que és enginyer electrònic.

Com ha estat el camí d'Evix des dels inicis?

Evix va començar amb el treball de final de màster en direcció d'empreses esportives que vaig fer [Marc] a la UB el 2017, preguntant-me si aquest producte tenia sentit per a les bicis. Va anar molt bé i llavors s'hi va unir en Nil. Vam guanyar el programa Emprèn de la UB el 2017, el 2018 vam anar a l'Explorer del TecnoCampus, que ens va permetre viatjar a Silicon Valley, i també vam estar als Creatic Mataró el 2018. Per haver guanyat aquest últim premi ens subvencionaven una oficina al TCN, condició obligatòria per rebre el premi econòmic, i arran d'això ens vam constituir com a empresa. També hem format part del programa Indesap, que és un programa de mentoria.

Ciutat 2017/2019, eix casc

Innovació en la seguretat     

Evix neix per omplir un buit en la seguretat del ciclisme de carretera. Després d'estudiar les particularitats del sector, la start-up ha creat un casc amb un airbag integrat que protegeix de les lesions cervicals, les més freqüents en cas d'accident greu, i que a més para especial atenció a l'estètica i al pes.

Com va anar als Estats Units?

Anar a Silicon Valley va ser una experiència brutal pel que fa a contactes, idees... Coneixes moltíssima gent. Vam visitar les empreses més potents, com Facebook, Airbnb, o WhatsApp, i vam fer moltes xerrades amb emprenedors d'allà. Veus com treballen ells, com funcionen, i aprens coses que després pots incorporar al teu projecte.

Com ha estat arribar fins aquí?

Surti bé o malament, l'aprenentatge d'aquests dos anys ha estat brutal. És molt complicat començar una cosa des de 0, hi ha moltíssimes barreres, vas molt perdut i sense els mentors o programes que ens han guiat, hauria estat impossible. El procés d'emprendre va per fases, i la primera és formar-te.

Recomaneu, doncs, tots aquests programes d'emprenedoria?

Absolutament sí. I a més, la majoria són gratuïts. Et donen eines i t'informen sobre aspectes legals, tècnics, econòmics, de màrqueting..., de tot! Són coses que al principi no saps que has de tenir en compte.