“El meu objectiu és seguir avançant i renovar amb noves idees la institució”

Repassem amb la nova degana del Col·legi d'Advocats de Mataró, Maria Pastor, el seu full de ruta per als pròxims quatre anys a la institució

  • Berta Seijo // Foto: Col.Advocats Mataró
  • Dijous, 23 Gener 2020 12:29

Ciutat 2017/2020, Maria Pastor nova degana

Maria Pastor és la nova degana del Col·legi d'Advocats de Mataró, la primera dona que exerceix aquesta funció en els 152 anys d'història de la institució. Col·legiada a l'entitat des de fa 25 anys i secretària de la Junta de Govern des del 2012, Pastor va prendre possessió del càrrec el 20 de gener amb il·lusió i moltes ganes d'aportar noves idees.

• Com resumiries la teva trajectòria professional fins ara?

Aquest any en farà 25 que estic col·legiada al Col·legi d’Advocats de Mataró i en fa 15 que tinc el meu propi despatx d’advocats a la ciutat, al carrer Sant Antoni. Des del 2012 que estic vinculada a l’entitat com a secretària de la Junta de Govern, un càrrec d'especial importància, encara que estigui una mica a l’ombra, i que comporta força feina sobretot en l’àmbit de gestió, personal i protecció de dades. A més, també he exercit com a presidenta de la comissió d’igualtat i contra la violència de gènere i com a delegada del col·legi en la Comissió de Relacions amb l’Administració i la Justícia (CRAJ). Per tant, conec bastant bé l’entitat i penso que he contribuït a fer que tingui pes en les comissions en les quals he estat present.

• Per què vas decidir presentar-te com a degana?

En realitat m’ho van demanar els companys i, després de parlar amb la meva família, especialment amb les meves dues filles, vaig decidir fer el pas. Tot i que són molt joves, són les més activistes en el tema de la igualtat i em van animar a presentar-m'hi. És evident que no hauria apostat per això si no hagués comptat amb el seu suport.

• En aquest sentit, és la primera vegada que al Col·legi d’Advocats de Mataró hi ha una dona en la direcció.

Malgrat que hi ha més dones que homes estudiant la carrera de dret a les universitats del país, el repte és que aquestes professionals ocupin els càrrecs de més alta responsabilitat en entitats com la nostra.
Personalment, em va sorprendre molt que en aquestes eleccions es presentessin tantes candidatures; en els últims 16 anys, el màxim de persones que havien decidit optar al deganat en uns comicis eren tres. D’altra banda, que les cinc fossin dones era una molt bona notícia per a la institució. Amb tot, jo defenso que l’empoderament de la dona ha de venir de dins: de com fas la teva feina, com ets o com tractes els companys. Tots aquests factors han de ser decisius perquè una dona arribi a ocupar un càrrec d’aquesta mena i no a l'inrevés.

"Em va sorprendre que en aquestes eleccions es presentessin tantes candidatures" - Maria Pastor

• Per què creus que vas guanyar les eleccions finalment?

Un cop ja se sabia que totes les candidatures estaven encapçalades per dones, la qüestió de guanyar depenia sobretot de l’experiència acumulada. Que jo portés vuit anys en la Junta de Govern garantia que hi hagués una degana que coneixia bé com funcionava el col·legi i els projectes que encara estan per fer. Durant tota la campanya vaig remarcar que el meu objectiu és seguir avançant i renovar amb noves idees la institució. Nosaltres pretenem complir totes les propostes que hem posat sobre la taula; no farem com segons quins governs que prometen i després no actuen. 

• Quins són els objectius que encapçalen el teu full de ruta per als pròxims quatre anys?

Hi ha diversos temes que considerem prioritaris, per exemple, impulsar la formació inicial, continuada i especialitzada de tots els col·legiats; consolidar un torn d’ofici fort i digne; seguir oferint un bon servei al col·legiat en tots els sentits; apostar per la resolució extrajudicial de conflictes, i donar veu als joves, que són des del punt de vista del deganat una peça clau en la renovació que volem engegar. En aquest sentit, un objectiu primordial és aconseguir que el col·legi tregui el màxim profit de les noves tecnologies.

És incoherent que en un context com l'actual continuem funcionant amb fax"
- Maria Pastor

• Diries que digitalitzar la justícia és un dels grans reptes de la professió actualment?

Sí. I des de dalt se’ns plantegen fites molt grans i després, a petita escala, els jutjats continuem funcionant amb fax. És una incoherència d’àmbit estatal que jo no solucionaré, evidentment, però sí que intentarem donar exemple amb accions concretes.
D’altra banda, un altre dels problemes estructurals que ens preocupa és la falta de personal. Ens trobem contínuament amb jutjats que estan mig buits, una situació en la qual incidirem a través de la nostra representació al Consell de Col·legis d'Advocats de Catalunya i al Consell General de l’Advocacia Espanyola.

• Tens previst presentar-te a les eleccions del 2024?

Ara mateix no puc afirmar si d’aquí a quatre anys m’hi tornaré a presentar. Amb una previsió coherent, podria ser, però també he de veure com reacciono jo, el meu entorn i els col·legiats. És veritat, però, que un mandat passa molt de pressa i et serveix per aterrar. En els quatre anys següents s'acostumen a dur a terme els projectes, que en la seva gran majoria són a llarg termini.

 

  UN COL·LEGI OBERT A LA CIUTADANIA  

Un dels objectius de Maria Pastor és integrar la igualtat de forma transversal en el col·legi. De fet, amb el seu exemple, demostra que és possible conciliar la vida laboral amb la familiar en la seva professió: "Al meu despatx hi treballem quatre dones i sempre hem pogut adaptar la feina a les nostres necessitats personals". D'altra banda, Pastor deixa clar que l'entitat continuarà estant oberta a la societat en tota mena de problemàtiques. "Vam ser-hi quan va haver-hi el cas Funnydent i també durant l'època de les preferents, i aquest compromís segueix vigent", afirma.