CiU guanyaria les eleccions però perd un o dos regidors

Esquerra i Ciutadans irrompen amb força, mentre el PSC aguanta de segon

  • Redacció
  • Dimecres, 13 Maig 2015 09:17

Esquemes eleccions

Les eleccions del 24M dibuixaran un Ajuntament fragmentat en el qual CiU revalidarà, previsiblement, l’alcaldia, guanyant per segon cop unes municipals a Mataró. L’enquesta electoral que Capgròs i Tot Mataró han encarregat a La Riera 48 dibuixa un consistori on Quim Fernàndez reté la vara, tot i perdre entre un i dos regidors. El lideratge convergent és, però, obvi ja que desfà l’empat a regidors de fa quatre anys amb un Partit dels Socialistes de Catalunya que reté el segon lloc. Tot i que la irrupció amb força d’ERC, que torna al consistori amb els seus millors resultats, podria trepitjar-li els talons, la candidatura de David Bote aguanta la pronosticada baixada de vots en l'àmbit català i es manté a poca distància de CiU.

ERC i Ciutadans, cop d’efecte

ERC i Ciutadans no deixen de ser, per esperades, les sorpreses de la projecció en escons que dibuixa l’enquesta. Els republicans, que el 2011 van quedar fora de l’Ajuntament hi retornarien amb entre 4 i 5 regidors i passarien a ser la tercera força més representada a l’Ajuntament. La suma per la banda alta de les dues forquilles de CiU i ERC, donarien 12 regidors com a resultat per una possible coalició sobiranista, una majoria notable i més que suficient per governar.

El PP no rep el vot de PxC

Darrere l’espectacular pujada de Ciutadans, que entraria al consistori amb entre 3 i 4 regidors hi ha en certa manera la capitalització de bona part del vot protesta que el 2011 va anar a parar a la bossa de PxC. Això suposaria un cop en la línia estratègica del Partit Popular de José Manuel López, que en lloc de fer un ‘sorpasso’ albiolista a l’alcaldia perdria un o dos regidors. La predicció en el cas de PxC, que és que podria quedar fora del consistori, és difícil perquè és el vot més ocult de totes les opcions polítiques que es presenten.

Anant als partits que menys seients obtindrien al Saló de Sessions, tant la ICV-EUiA d’Esteve Martínez, com la CUP de Juli Cuéllar, mantindrien presència a l’Ajuntament i es mourien en una forquilla d’entre un i dos electes. Això suposaria retrocedir o quedar-se igual en el cas dels ecosocialistes i revalidar o doblar regidors en el cas dels independentistes, que afronten les seves primeres municipals amb el referent clar de tenir diputats al Parlament.

Volem no és Podemos

En el cas de VoleMataró, l’enquesta demostra la dificultat dels votants per associar la marca de l’Agrupació d’Electors a Podemos. Per aquest motiu no està clar que obtinguin representació.

Fitxa tècnica

Univers: Catalans de 18 anys o més, empadronats a Mataró i amb dret a vot a les eleccions municipals del 24 de maig.
Mostra: 627 entrevistes per telèfon vàlides.
Procediment: Selecció aleatòria amb unitats de mostreig (codi postal) i quotes de sexe i edat.
Marge d’error: Per a resultats globals, +/- 3,9% per a un nivell de confiança del 95,5%, en què p=q=50 i k=2.
Metodologia: Entrevistes telefòniques.
Treball de camp: Fet entre el 24 d’abril i el 9 de maig del 2015