CiU surt del govern i planteja una moció de censura

Retreu la bel·ligerància de Bote contra el referèndum i emplaça els grups a fer "un govern ferm en defensa de la democràcia"

  • Cugat Comas i Fotos de Daniel Ferrer
  • Dijous, 05 Octubre 2017 12:37

CiU trenca el pacte de govern

El bipartit mataroní ha mort. Aquest matí del dijous 5 d'octubre el Primer Tinent d'Alcalde Quim Fernàndez ha comunicat a David Bote la "renúncia total" dels cinc regidors de CiU. Just després ha convocat la premsa per fer pública aquesta decisió, emmarcar-la en els moments que s'estan vivint, ser molt crític amb "tota l'actuació innecessària de l'Alcalde contra el Referèndum" i apujar encara més l'aposta: planteja una moció de censura i vol sumar el màxim d'acords per "un govern ferm que aposti decididament per la democràcia i el país", ha assegurat Quim Fernàndez.

CiU trenca el pacte de govern

L'escenificació d'una ruptura anunciada ha fet seure els regidors de CiU Josep Maria Font, Núria Calpe, Quim Fernàndez al mig, Isabel Martínez i Dolors Guillén amb els representants del PDeCAT local, comarcal i nacional al darrere. Imatge d'unitat per un anunci esperat tot i que Fernàndez ha reconegut que "ens sap greu deixar feines a mitges". El mateix portaveu de CiU ha reconegut que "amb en David Bote com a persona hi tinc molt bona sintonia" però en una cronologia dels últims mesos ha anat identificant totes les gotes que han fet vessar el got de la paciència convergent. "L'Alcalde va fer declaracions del tot innecessàries molt aviat, mesos abans, ja", ha assegurat Fernàndez.

"Ha fet de Mataró una bandera contra la democràcia"

Són però les últimes dues setmanes les que acaben provocant el trencament irrevocable. De fet CiU ja havia anunciat que deixava el govern en suspens però Fernàndez ha criticat la inacció de l'Alcalde davant els fets del 20 de setembre i sobretot la darrera setmana: "l'Alcalde no va condemnar de forma clara l'acció innecessàriament violenta de les forces d'ocupació", ha assegurat. També ha criticat la seva absència a la concentració de dilluns en contra d'aquesta repressió policial. En aquell acte hi havia presència socialista però Bote era a una reunió del PSC a Barcelona.

També s'ha mostrat molt crític amb l'exposició mediàtica de Bote "que ha convertit Mataró en una ciutat bandera de l'oposició al referèndum i la democràcia sortint a totes les televisions possibles".

A per la moció

CiU ha comunicat a la resta de grups municipals la decisió i la decisió de plantejar una moció de censura que suposaria, de guanyar-se, derrocar Bote de l'Alcaldia. La plantegen, segons Fernàndez, "des de la generositat i la humilitat" i amb vocació que "Mataró passi a ser una ciutat referent en defensa del país". Els nacionalistes tenen clar que "ara el PSC pot anar a buscar el suport de forces com PP i Ciutadans" i és per això que emplacen la resta de grups a explorar la possibilitat de "trobar un govern ferm en la defensa de la democràcia i el país, al servei del Parlament i el President de la Generalitat", ha dit Fernàndez. En aquest les converses hauran d'incloure els partits signants de la moció pro-Referèndum que són ERC, la CUP i Volem, a més de la regidora no adscrita i una ICV-EUiA necessària aritmèticament. "Sempre han estat a la trinxera en la defensa del país", ha dit Fernàndez en referència als ecosocialistes.
CiU trenca el pacte de govern