CiU vol que l’obra censurada a ARCO s’exposi a La Presó

El Ple votarà si sol·licita que la creació sobre els presos polítics es pugui veure a Mataró

  • Redacció
  • Dimarts, 20 Març 2018 09:19

Exposició censurada d'ARCO

La darrera proposta del grup municipal de CiU és demanar que s’exposi a Mataró la polèmica obra de Santiago Sierra sobre els presos polítics que va ser censurada a la passada edició de la fira d’art ARCO de Madrid. La petició adquirirà condició de proposta de resolució al proper Ple Municipal pel que s’hi hauran de manifestar a favor o en contra la resta de grups. La proposta convergent demana que Cultura, a través del MAC, la sol·liciti per exposar-la.

“En una societat democràtica són inadmissibles els atacs a la llibertat d’expressió, es facin amb l’excusa que es facin, i l’art no ha de ser censurat per cap institució que tingui la més mínima dignitat democràtica”, ha dit el cap del grup municipal, Quim Fernàndez, que també assenyala que el lloc més adequat per acollir aquesta obra és l’edifici de la Presó, que ha de convertir-se en l’Espai de les Arts de la ciutat. Precisament el proper mes d’abril està prevista una jornada de portes obertes per explicar a tota la ciutadania aquest projecte que ha d’acollir, a més del M|A|C, el Taller de Gravat i la Casa dels Artistes.

La presó

A La Presó
“La Presó, que va ser usada com a centre penitenciari i dipòsit de detinguts fins no fa pas gaires anys, i que va acollir diferents serveis municipals i entitats, ara pot ser l’espai ideal per aglutinar les arts plàstiques i visuals a la ciutat i també un lloc ideal per exposar la peça “Presos Polítics a l’Espanya Contemporània” de Santiago Sierra”, diu Fernàndez.
Especials 2017, presó

L’obra i l’autor

‘Presos Polítics’ va ser retirada per IFEMA, organitzadora d’ARCO, per una suposada “polèmica als mitjans de comunicació” que “perjudicava la visibilitat del conjunt dels continguts que reunia ARCOMadrid 2018”,pretén denunciar l’existència de “presos polítics” a l’Estat. Per això, recull  els rostres pixelats del vicepresident Oriol Junqueras, l’expresident de l’ANC i diputat de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, i el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, així com altres casos, 24 en total, com els joves d’Alsasua, els titellaires de Madrid empresonats el 2016, directius d’Egin o simpatitzants del 15-M que van participar en piquets informatius de la vaga general del 29-M del 2012.L’autor de la peça, Santiago Sierra, és un artista reconegut i de prestigi, tal i com ho demostra el fet que l’any 2003 va ser el representant espanyol a la Biennal de Venècia, i al 2010 va ser reconegut amb el Premi Nacional d’Arts Plàstiques