Mataró es conjura amb un "Pacte de ciutat" per intentar sortir de la crisi

Els cinc grups municipals amb representació al consistori i agents econòmics i socials han mostrat voluntat d'entesa aquest divendres al Saló de Sessions de l'Ajuntament

Acord de Ciutat Bote

El primer acte públic a la ciutat des que es va decretar l'Estat d'alarma pel Coronavirus ha estat, molt simbòlicament, la presentació del "Pacte de ciutat per a la reactivació social i econòmica de Mataró". S'ha donat a conèixer aquest divendres al migdia en roda de premsa, en un Saló de Sessions amb una escenografia a la qual ens hi haurem d'anar acostumant, amb tots els participants respectant escrupolosament les mesures de distanciament social. Poca gent i moltes mascaretes.

Hi han pres part l’alcalde de la ciutat, David Bote, a més dels representants dels cinc grups municipals (Xesco Gomar, del PSC; Francesc Teixidó, d'ERC, Sergi Morales, d'ECPM, Alfons Canela, de Junts per Mataró, i Cristina Sancho, de Ciutadans) a més de representants de la FAGEM, UGT, CCOO i PIMEC. La voluntat d'aquest acord és treballar per "millorar les condicions de vida de les persones més afectades per la crisi i a la reactivació del teixit productiu i l’ocupació", amb l’objectiu últim "de no deixar ningú enrere".

Taula per a la reconstrucció social i econòmica

El Pla contempla com a eix central la creació de la Taula per a la reconstrucció social i econòmica de Mataró, un òrgan directiu que es constituirà en les setmanes vinents amb l’objectiu de "proposar i consensuar les mesures d’urgència i de reconstrucció econòmica i social per a la ciutat". De moment s'ha presentat l'acord que s'haurà d'anar materialitzant ràpidament, ja que el moment d'emergència social i el calendari previst així ho demanen.

Fites Acord

Aquesta Taula està formada inicialment pels representants polítics i els membres del Consell Econòmic i Social de Mataró (CESM) que donen suport al pacte (FAGEM, PIMEC, UGT i CCOO), però es vol promoure la creació d’un fòrum de participació articulat en diferents taules de treball en què hi participin altres membres i entitats del territori que vulguin sumar-se a la iniciativa i aportar la seva experiència, recursos i voluntat en el procés de construcció d’aquesta nova etapa.

Tot i que la Taula per a la reconstrucció social i econòmica tindrà entitat per si mateixa, es vol que estableixi una relació directa i preferent amb el Consell de Ciutat i la Taula del tercer sector.

Acord de Ciutat Bote

Els 5 Eixos del Pla de reconstrucció social i econòmica

- Eix Mataró Reconstrucció des de la reactivació econòmica i el foment de l’ocupació: afavorir la reactivació econòmica -especialment dels sectors més afectats com el comerç, la restauració o l’hostaleria-; impulsar una economia saludable i circular; donar suport a la indústria i a l’activitat productiva; i ajudar a les empreses a la transformació digital, entre d’altres.

- Eix Mataró Capital Innovació Social: generar i reconstruir teixit social, fomentar la justícia social i impulsar l’esperit comunitari i solidari.

- Eix Mataró Reforç del sistema sociosanitari: impulsar el projecte Mataró Ciutat cuidadora, enfortir l’assistència primària social i de salut, i incorporar permanentment les residències de gent gran en el sistema preventiu de salut.

- Eix Mataró Millora de la qualitat institucional i de resiliència urbana: incrementar la confiança com a element fonamental del compromís dels governs i les institucions amb la ciutadania, i millorar la capacitat d’adaptació i resposta de la ciutat.

- Eix Mataró Readaptació de l’estratègia de ciutat: redefinir els reptes estratègics, revisar el model de ciutat, fomentar la transició energètica i potenciar l’autoestima de Mataró