Clàusules Sòl: Com reclamar les quantitats pagades indegudament

Parlem amb Gestoria Luis per aclarir conceptes

  • Redacció // Foto: cedida
  • Divendres, 13 Gener 2017 00:00

Ciutat 2014/2015, punt informacio clausules sol

La sentència de 21 de desembre de 2016 del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, declara la nul·litat "ex tunc" de les clàusules sòl (o clàusules terra). Això significa que aquesta clàusula s'entén per no posada i per tant s'han de retornar TOTES les quantitats cobrades de més pels bancs derivades de l'aplicació d'aquesta clàusula. S'elimina la limitació temporal (maig del 2013) que fins ara s'aplicava a la devolució de les quantitats.


Es fonamenta la decisió del tribunal europeu en l'especial protecció que mereixen els drets dels consumidors, la falta de transparència de la informació i el caràcter abusiu de la clàusula.

Què fer en cas de tenir la clàusula sòl en la hipoteca?

Una de les conseqüències de la declaració de nul·litat "ex tunc" és la imprescriptibilitat de les accions per demanar la devolució de les quantitats. No és aplicable la prescripció de 4 anys de l'acció d'anul·labilitat i per tant no és necessari presentar la reclamació judicial amb urgència. Pel que sembla el Govern pretén ordenar d'alguna manera l'actuació dels bancs a l'hora d'atendre les reclamacions que els afectats puguin realitzar. Seria prudent esperar uns dies abans d'iniciar les accions judicials i veure quina iniciativa pren el Govern i com actuen cadascun dels bancs.

Ara per ara, el primer que s'hauria de fer és requerir al banc perquè ens faci el càlcul de la quantitat que resultaria de fer la diferència entre les quantitats pagades i les quantitats que hauríem pagat sense l'aplicació de la clàusula sòl. En funció de les recomanacions fetes pel Govern i les actuacions individuals de cada banc a l'hora d'afrontar les reclamacions, s'hauria d'analitzar individualment les accions judicials o extrajudicials a efectuar per poder cobrar les quantitats que s'han pagat indegudament per l'aplicació de la clàusula sòl.