“Les bates blanques” veu la llum

El llibre solidari de Xavier Giribés i Sala ha estat editat gràcies a les donacions de particulars, els beneficis de les quals aniran destinades a la investigació del càncer colorectal

  • Redacció
  • Dilluns, 17 Juny 2019 07:44

Bates blanques presentació

L’any 2009, la vida del mataroní Xavier Giribés i Sala va fer un gir de 180 graus quan li van diagnosticar càncer de còlon. Tot i pronosticar-li no més de dos anys de vida, Giribés va lluitar contra la malaltia durant més de set anys. Aquesta etapa de la seva vida va portar-lo a escriure les seves vivències, amb la intenció de publicar-les algun dia i recaptar fons per a la investigació de la malaltia.

L'eina per ajudar a la recerca contra el càncer colorectal

“A ell sempre li va agradar escriure i per això molta gent li va demanar expressament que expliqués la seva experiència amb l’objectiu que pogués ajudar altres persones”, explica Imma Folch, dona d’en Xavier. Finalment, el 2014 li va regalar tots els relats escrits al llarg de la seva vida amb un capítol molt especial que tancava el llibre i que portava per nom “Les bates blanques”. “A partir d’aquí ens vam posar a treballar junts per donar-li forma”, afirma Folch, qui també avança que després de parlar amb l’oncòloga de Giribés van arribar a la conclusió que l’obra podria ser l’eina perfecta per aportar el seu granet de sorra a la investigació del càncer colorectal.

Una promesa complida

Després de la mort d’en Xavier, l'Imma va agafar forces i va reprendre el projecte. “Quan vaig conèixer la doctora Eva Martínez-Balibrea de seguida vam congeniar i li vaig prometre que li portaria els diners necessaris per arrencar la investigació", confessa Folch. 

Durant el camí, diverses persones van ajudar-la a aconseguir la seva fita: fer possible la publicació del llibre. La primera gran recompensa a tot l’esforç realitzat va ser quan, tres dies després d’iniciar la campanya de micromecenatge a Verkami, van aconseguir 3.900 euros per editar 500 exemplars. De seguida l'Imma es va fixar un segon repte: arribar als 10.000 euros. “Ho vam aconseguir en cinc dies més i a partir d’aquí vam decidir no posar límits mentre durés el Verkami”, afirma. 

Actualment, el projecte ha superat amb escreix l’objectiu inicial, arribant a la xifra de 16.060 euros i 1.000 exemplars. Gràcies a totes les col·laboracions, l’obra ja és una realitat i fins i tot ha estat presentada en públic. L’acte va tenir lloc dimarts passat a l’Ateneu de la Fundació Iluro i va comptar amb la participació d'amics d’en Xavier que formen part del món de la medicina i del teatre.

Paral·lelament, es va obrir una altra via perquè les empreses poguessin dur a terme aportacions directes a la investigació. “Totes estan vinculades d’alguna manera amb en Xavier i ara són patrocinadores del llibre”, explica l'Imma, qui afegeix que, en total, les donacions superen els 8.600 euros. 

El llibre ajudarà econòmicament el projecte d’investigació “Estudi dels mecanismes de resistència al tractament del càncer colorectal” de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP). Liderat per la doctora Martínez-Balibrea, aquest grup de recerca té com a objectiu dissenyar tractaments personalitzats, que estiguin basats en les mateixes característiques de cada tumor i poder, així, ser més eficaços en la lluita contra el càncer i augmentar la supervivència dels pacients.