Bote reclama a Buch un reforç policial "permanent" per eradicar la creixent inseguretat a la ciutat

Els fets delictius han pujat un 4% a Mataró entre els mesos d'abril i maig respecte el mateix període de l'any anterior, i admeten que tenen relació amb l'increment d'edificis ocupats

  • Redacció / ACN
  • Dimecres, 27 Maig 2020 23:02

Bote reunió

L'alcalde de Mataró, David Bote, ha reclamat aquest dimecres al conseller d'Interior, Miquel Buch, un reforç "permanent" dels efectius policials al municipi per eradicar la creixent inseguretat a la ciutat. Després de celebrar una Junta Local de Seguretat telemàtica, Bote ha "agraït" que Interior, de manera puntual, estigui enviant efectius dels Mossos d'Esquadra a la ciutat, però ha reclamat un pla de xoc per "eradicar els problemes d'arrel". A més, l'alcalde ha tornat a insistir que la lluita contra la delinqüència a Barcelona "no ha de significar un perjudici pels municipis del seu entorn". Al seu torn, Buch ha evitat posar data a un reforç policial que considera necessari.

David Bote ha explicat que al gener es va constatar un increment dels fets delictius a Mataró que va coincidir amb el pla de xoc contra la delinqüència aplicat a Barcelona. Un increment, ha afegit, que s'ha tornat a fer evident durant el confinament amb la presència de grups amb una alta activitat delictiva. Aquí, el batlle ha dit que troba bé que s'ajudi a Barcelona si ho necessita, però que això no pot significar "repartir" els delinqüents pels municipis veïns. "Anirem i arribarem on calgui per defensar els interessos de la ciutat", ha advertit Bote.

Bote ha constatat l'increment dels fets delictius a la ciutat coincidint amb el pla de xoc a la delinqüència a Barcelona

Tot i que sense precisar xifres, Buch ha recordat que des de fa una setmana s'han enviat agents de reforç a la ciutat "en funció de la realitat que ens anem trobant", però ha evitat posar data a un increment estable de les plantilles policials. Aquí, ha recordat que, després de vuit anys, el Govern ha impulsat dues promocions de Mossos d'Esquadra amb 1.500 efectius i que un cop estiguin plenament operatius s'enviaran "allà on calgui".

Increment dels fets delictius, amb focus en edificis ocupats

Buch ha reconegut que dades en mà els fets delictius han augmentat a Mataró durant el confinament. Concretament, ho han fet un 4% entre els mesos d'abril i maig respecte el mateix període de l'any anterior. També ha pujat, en aquest cas un 15,1%, el nombre de detencions i un 4,8% els fets resolts. "S'han incrementat els delictes, però també s'han fet més detencions i més efectives", ha destacat el conseller.

Miquel Buch ha constatat que els fets delictius han pujat un 4% a Mataró entre els mesos d'abril i maig respecte el mateix període de l'any anterior, i un 15% el nombre de detencions

Tant Bote com Buch han reconegut que l'increment de fets delictius tenen el focus en l'increment d'edificis ocupats a la ciutat. Unes ocupacions, ha volgut aclarir el batlle de Mataró, que la Policia Local té "detectades i controlades" i contra les que només es podrà actuar amb els recursos necessaris i un canvi legislatiu.

Pel que fa a les ocupacions, segons dades de l'Ajuntament de Mataró en el que portem de 2020 la Unitat de Convivència i Civisme de la Policia Local ha realitzat 97 actuacions relacionades amb ocupacions a la ciutat. D'aquestes, 37 s'han fet durant el mes de maig, 16 més que en el mateix mes de l'any passat i sis més respecte el mes de maig del 2018. Davant aquest increment, el consistori vol analitzar les dades per veure quina relació tenen amb el confinament, quan la presència permanent de veïns a l'interior dels domicilis ha fet aflorar més problemes de convivència.