Mataró incorporarà dotze nous policies i reactiva la contractació de vigilància privada i càmeres de seguretat

L'alcalde David Bote reclama canvis legals per castigar amb més duresa els lladres reincidents i les "ocupacions delictives"

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 06 Juliol 2020 22:20

Controls confinament policia

L'Ajuntament de Mataró vol augmentar la pressió policial per combatre els problemes de delinqüència sorgits en les darreres setmanes amb un repunt dels robatoris violents i l'ocupació de d'habitatges que han generat problemes de convivència. Tot i que es tracta de mesures ja previstes, el mes d'agost es preveu que s'incorporin a la Policia Local una dotzena d'agents, que cobriran places que havien quedat vacants. També es reprendrà la contractació de seguretat privada –tramitació aturada durant l'estat d'alarma– per vigilar l'edifici consistorial i alliberar d'aquesta feina a sis agents. Finalment, es reactivarà la instal·lació de càmeres de seguretat perquè els primers dispositius puguin entrar en funcionament aquest 2020.

"Delinquir no pot sortir gratis i cal seguir augmentant la pressió policial", ha assegurat l'alcalde de Mataró, David Bote, durant la primera trobada post-covid amb periodistes. A més, de la tasca policial, assegura l'alcalde, cal insistir també en el "camí polític" per modificar les lleis que siguin oportunes per combatre aquest fenomen.

Preocupats per la reincidència i les ocupacions

En aquest sentit, Bote assenyala la modificació de codi penal per "tipificar la reincidència com a agreujant" com una de les possibles solucions davant la proliferació de la petita delinqüència. També afirma que cal buscar "la manera legal d'abordar les ocupacions delictives que generen problemes de convivència i seguretat".

Edifici Ocupat Cerdanyola

En el cas de Mataró, el fenomen de les ocupacions és una de les principals preocupacions post-covid de la policia. En les darreres setmanes s'han fet diverses actuacions policials en habitatges ocupats i s'està treballant per intentar clausurar un edifici de la Sareb totalment ocupat al barri de Cerdanyola de Mataró.

De fet, en les pròximes setmanes estan previstes dues manifestacions al barri per denunciar els problemes de convivència i seguretat que genera aquest edifici. El diumenge els veïns sortiran al carrer convocats per l'associació de veïns i la setmana següent, diumenge 19, la convocatòria la fan les autoanomenades 'patrulles veïnals'.

Crida a la calma

Davant la mobilització ciutadana, Bote ha fet una crida a la calma i assegura que els "esforços" dels diferents cossos policials estan donant resultats i assegura, sense concretar-los, que els índex delictius van a la baixa en els darrers dies: "El repunt ha millorat, però encara des de la provisionalitat de les dades".

I és que les dades delinqüencials posteriors a l'aixecament de l'estat d'alarma encara no estan tancades. Abans d'això, però, els cossos policials ja reconeixen un repunt de la delinqüència a la ciutat, especialment pel que fa als robatoris. Es tracta d'una tendència que no és nova, ja que aquests indicadors ja existien abans de la pandèmia.

Segons dades de Mossos d'Esquadra, durant el primer trimestre de l'any, respecte al mateix període de l'any anterior, el nombre de furts, robatoris amb força i robatoris amb violència ha passat de 1.060 a 1.173, un 10,7% més. El nombre d'ocupacions també havia augmentat ja abans de la crisi sanitària. De 33 a 45 (+36,5%) durant els primers tres mesos de l'any.