El fiscal vol que Magentí se sotmeti a un polígraf cerebral

Al·lega que la prova, que ja es va fer servir en el cas Marta del Castillo, té una "gran acceptació" als Estats Units

  • Redacció - ACN
  • Dimecres, 13 Març 2019 17:21

Maresme 2017/2018, crim susqueda

El fiscal vol que l'investigat pel doble crim al pantà de Susqueda se sotmeti a un polígraf cerebral. La prova de Potencial Evocat Cognitiu P300, anomenada popularment test de la veritat, consisteix en presentar al sospitós un seguit d'imatges i àudios de forma aleatòria i comprovar en quines d'elles es registra una reacció neurològica. Segons exposa el fiscal a la petició de noves diligències que ha fet arribar al jutjat d'instrucció 2 de Santa Coloma de Farners, es tracta d'una prova "innovadora" però que té "gran acceptació" als Estats Units. També al·lega que està recolzada per "nombrosos estudis científics que n'avalen la validesa". Aquest test, però, no es pot fer sense el consentiment de Jordi Magentí. No seria el primer cop que es fa aquesta prova a l'estat espanyol: l'assassí de Marta del Castillo s'hi va sotmetre en la investigació per trobar el cos de la víctima.

"És una prova innovadora però que té una gran acceptació als Estats Units", exposa el fiscal a l'informe que ha enviat al jutjat per demanar noves diligències relacionades amb la investigació del doble crim de Susqueda. A més, subratlla que es tracta d'una prova pericial que es recolza en estudis mèdics científics que "n'avalen la validesa empírica". 

El polígraf
La prova de Potencial Evocat Cognitiu P300 (coneguda popularment com a test de la veritat) consisteix en sotmetre a l'investigat a un seguit d'imatges i àudios aleatoris, entre els quals n'hi ha de relacionats amb els fets. Mentrestant, es registra l'activitat cerebral per determinar les reaccions neurofisiològiques als estímuls. "Genera una deflexió positiva en les àrees centroparietals que permeten determinar, sense que l'investigat pugui alterar els resultats, si coneix dades que només l'autor dels fets pot conèixer", indica. 

El fiscal del cas, Víctor Pillado, demana al jutjat que acordi oficiar l'Institut de Medicina Legal d'Aragó perquè li faci aquesta prova a Jordi Magentí i que es gravi en vídeo perquè es pugui visionar en un judici. 

El Pantà de Susqueda

L'investigat ho ha d'acceptar

L'acusació pública subratlla aquesta prova ha de comptar amb el consentiment de Magentí perquè s'ha de conjugar amb els drets de l'investigat a la seva intimitat i a no declarar. Al·lega, però, que tractant-se d'una prova "mèdica objectiva" no hauria de tenir "cap inconvenient" a fer-la "si es considera innocent". "L'ajudaria a provar la seva innocència mentre que, en cas de trobar-nos davant del responsable del doble assassinat, el seu cervell ens reflectiria la realitat del què va succeir, visualitzant imatges que només l'autor dels fets va poder veure", argumenta. El jutjat instructor haurà de determinar si acorda la prova i la defensa exposar si accepta sotmetre-s'hi. 

Al seu escrit, el fiscal també detalla que no és el primer cop que aquesta prova es fa a l'estat espanyol perquè s'ha utilitzat "en diversos casos de delicte contra la vida". De fet, l'assassí de Marta del Castillo, Miguel Carcaño, s'hi va sotmetre en la investigació per intentar localitzar el cos de la víctima.

Autor de manera "absolutament necessària"

Després que el 28 de desembre passat l'Audiència de Girona ordenés la posada en llibertat de l'únic investigat per l'assassinat de la parella del Maresme el 24 d'agost de 2017 per considerar que no hi havia "càrrega incriminatòria suficient" contra Jordi Magentí, el fiscal ha enviat un informe al jutjat d'instrucció on sol·licita una desena de noves proves i la presa de declaració de sis testimonis. Segons recull a l'escrit, aquestes diligències serviran per demostrar si existeixen altres línies d'investigació o si "realment l'investigat és l'autor dels fets en cas que totes les proves condueixin cap a ell, com ha vingut passant fins al moment". "El convertirien en l'autor de manera absolutament necessària perquè el contrari seria contradir el sentit comú", apunta. 

Entre les altres proves que demana, hi ha que s'acordi una comissió rogatòria als Estats Units, a través del magistrat d'enllaç, per aconseguir que Google aporti tota la informació de l'historial de navegació dels mòbils de les víctimes. El fiscal detalla que la impossibilitat de tenir accés a la "totalitat" de la informació dels terminals ha provocat que, en aquest moments de la investigació, no es pugui donar una "explicació lògica" al recorregut que van fer les víctimes. 

També sol·licita a la Unitat Central de Persones Desaparegudes dels Mossos d'Esquadra que localitzi totes les persones que tenen masies o immobles, tant habitats com deshabitats, al voltant del pantà per esbrinar si el dia 24 d'agost estaven a la zona. 

Que es facin immersions a Susqueda

El fiscal demana també que el jutjat acordi que els Mossos d'Esquadra, amb l'ajuda d'una empresa externa, facin les immersions al pantà de Susqueda per intentar localitzar l'arma de foc amb la qual van matar els joves i els objectes personals de les víctimes que no s'han trobat (com els telèfons mòbils o uns drons que duien).  Amb l'objectiu d'intentar localitzar aquests objectes, també reclama a la companyia aèria amb la qual la dona de Magentí va tornar a Colòmbia després de la desaparició dels joves que detalli quin equipatge va facturar o si va enviar algun paquet o mercaderia amb avió.

Finalment, l'acusació pública vol que es facin més estudis a la pedra localitzada a la motxilla que portava el cos d'una de les víctimes per esbrinar si pot ser d'algun altre lloc del pantà que no sigui la platja de la Rierica, el paratge que els investigadors situen com l'escena del crim i on Magentí acostumava a anar a pescar. 

Ara, és el jutjat d'instrucció qui resoldrà quines proves sol·licitades per la fiscalia accepta o desestima. I llavors, encara es podrà recórrer la decisió del jutjat a l'Audiència de Girona.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: