Exalumnes de Valldemia denuncien abusos i pallisses "institucionalitzades"

Dos germans apunten a dos membres de l'orde de la dècada dels 60 i anuncien denúncies

  • Redacció - ACN
  • Divendres, 22 Març 2019 09:04

VALLDEMIA

Dos germans presentaran la setmana vinent una denúncia policial contra dos religiosos dels maristes per abusos sexuals a l'escola Valldemia de Mataró als anys 60, segons ells mateixos han explicat al diari 'El Periódico'. Els germans Vidal estaven interns durant els cursos 62-63 i 63-64 i parlen d'abusos sexuals per part de dos religiosos de forma recurrent, contra ells i contra la resta de companys. També van patir pallisses, tot i que asseguren que estaven normalitzades i acceptades per la direcció. Les víctimes són conscients que la seva denúncia s'arxivarà, com la pràctica totalitat de la quarantena que es van presentar el 2016, quan es va destapar l'escàndol dels Maristes. En tot cas, amb aquesta nova denúncia seran 14 els maristes demandats entre Barcelona, Badalona i ara Mataró.

Ambdós han volgut fugir del relat de casos aïllats que, al seu parer, intenta construir l'Església a l'entorn dels escàndols de pederàstia, i, al contrari, han afirmat que es tractava d'una qüestió "estructural". 

A més, els dos han anunciat al rotatiu que denunciaran dos membres de l'orde, als quals han acusat dels abusos que suposadament van patir, fet que pujarà a catorze els maristes acusats . Aquestes són les primeres denúncies contra l'orde fora de l'àmbit territorial de les que han transcendit fins ara, a Barcelona i Badalona.

Pallisses

Els dos germans han explicat també que a banda dels abusos sexuals, la institució adoptava dins del seu mètode educatiu el càstig corporal. "Pallisses", segons un dels dos germans. Tots dos van ser interns del col·legi Valldemia durant els cursos 1962-63 i 1963-64, al costat d'uns 200 menors més. Dormien en cel·les individuals i relaten que sentien "pànic" per si el cuidador es parava davant de la seva. Ambdós expliquen que els van entrar dins la cel·la diverses vegades.