Desarticulen una organització criminal especialitzada en robatoris amb força a domicilis

A més de Barcelona i Madrid, el grup també va delinquir a Mataró i a altres punts de la geografia catalana

  • ACN // Foto: Pol Solà
  • Divendres, 07 Juny 2019 15:05

Operació a l'escola Merlí

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal especialitzada en robatoris amb força a domicilis que els dos cossos policials qualifiquen com una de les "més actives" en aquest tipus de delictes.

Segons els agents, els detinguts s'organitzaven en grups de tres o quatre persones que sortien algunes nits a cometre robatoris amb força en habitatges ubicats a la rodalia de l'escola, però també en altres districtes de la ciutat o municipis de la demarcació de Barcelona. De fet, a més de la capital catalana i de Madrid, el grup també va actuar a domicilis de Mataró, Martorell, Cerdanyola del Vallès, Terrassa, Sitges, Berga, Abrera, Santa Coloma de Gramenet i Montcada i Reixac.

Finalment, l'operació s'ha saldat amb 26 detinguts per delictes contra el patrimoni, 14 dels quals estan en presó preventiva, i 61 persones més arrestades per infracció de la Llei d'estrangeria. L'organització ocupava l'antiga escola Menéndez Pidal de Barcelona, on es va rodar la sèrie de TV3 'Merlí', a l'interior de la qual els investigadors han arribat a acreditar la presència de més de 100 persones d'origen georgià, totes amb nombrosos antecedents policials per delictes contra el patrimoni. 

L'escola va ser desallotjada el passat 29 de maig, on també hi vivien una trentena de joves okupes que es dediquen a les arts circenses i escèniques i que vivien separats per problemes de convivència.

El 'modus operandi'

Segons el relat policial, els lladres seleccionaven els pisos fent servir marcadors: col·locaven petites peces de plàstic o tires de cola als marcs de les portes d'entrada amb la finalitat de saber si els propietaris serien a l'interior del pis o no. A més a més, els Mossos asseguren que els detinguts sortien algunes tardes per dur a terme furts en establiments comercials de la capital catalana i en municipis de l'àrea metropolitana.

Les primeres detencions es van produir durant el mes de gener i la investigació va acabar el passat 29 de maig amb el desallotjament de l'antiga escola. De fet, el passat 4 d'abril, els Mossos ja van detenir una desena de persones per robatoris en domicilis. En l'operació, dirigida pel jutjat d'instrucció número 11 de Barcelona, van escorcollar un domilici de Castelldefels on es rebien els efectes robats.