Imprimir aquesta pàgina

Detenen a Mataró quatre membres d’un grup anti independentista per actes vandàlics

Formen part d'un grup de set persones que actuaven davant de domicilis de mossos d'esquadra i alcaldes, i d'institucions públiques

Mossos d'Esquadra

Els Mossos d’Esquadra han detingut set persones per haver protagonitzat actes vandàlics anti independentistes davant de domicilis d’agents del cos i d’alcaldes, i també davant d’institucions públiques. Quatre de les detencions han estat a Mataró, una a Sant Celoni i dues a Barcelona. 

Segons ha pogut saber l’ACN, la policia investiga la seva relació amb l’aparició, a diferents indrets del Maresme i el Vallès Oriental, de vàters plens de llaços grocs i banderes estripades amb missatges relacionats amb l’1 d’octubre.

Són sis homes i una dona, i tots pertanyen al col·lectiu ‘justicieros nocturnos’, que a les xarxes socials defensa la “neteja de la propaganda independentista”. Se’ls investiga per presumptes delictes relacionats amb l’exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques.

Els antecedents

A mitjans de desembre del 2018, l’aleshores alcalde de Vilassar de Dalt, Xavier Godàs (ERC), va denunciar a Twitter que uns desconeguts havien “assenyalat” casa seva amb llaços grocs i un vàter on es podia llegir “1 d’octubre” i “bon Nadal, Xavi”. Dies més tard, l’alcalde de Sant Andreu de Llavaneres, Joan Mora (ERC), també va denunciar que s’havia trobat llaços grocs, banderes estelades arrencades i una tassa de vàter davant la botiga-celler que regenta al municipi. 

Aquest passat mes de maig, Mora, Godàs i quatre alcaldes més del Maresme van presentar una denúncia conjunta per "l'assetjament constant" de "grups violents d'extrema dreta". La situació, van assegurar, es repetia des del referèndum de l'1-O i s'havia intensificat en els darrers mesos amb assetjaments directes. Els alcaldes van decidir actuar de forma conjunta després que les denúncies individualitzades s’haguessin arxivat. 

A banda de les accions al Maresme, els Mossos d’Esquadra també investiguen la relació dels set detinguts aquest divendres amb un acte vandàlic similar que a finals de gener va haver al costat de l’ajuntament de Vallgorguina (Vallès Oriental), a l’entrada d’una associació. Allà també va aparèixer un vàter ple de llaços grocs i els vàndals van retirar una pancarta de suport als presos independentistes.