Iveco-Pegaso es desencalla

El sector acollirà més comerços i empreses del previst al planejament en virtut de l'acord entre Porta Laietana i Maresyterey

  • Cugat Comas i fotos d'ACN
  • Dimarts, 13 Març 2018 09:07

Solars Iveco-Pegaso

Els dos solars que conformen la pastilla coneguda com Iveco-Pegaso passen de mans públiques a privades i el sector es desenvoluparà després d'estar anys aturat. L'operació urbanística és de les més importants dels darrers anys a Mataró i suposa posar en joc una de les zones més cobejades de la ciutat, entre l'Estació i el Tecnocampus, a primera línia de mar. L'acord de venda dels més de 30.000 metres quadrats el va fer públic l'Alcalde, la regidora d'urbanisme i el president de PUMSA. La meitat del govern municipal congratulant-se d'una notícia que permet desencallar un sector important i que es vol presentar com exemple que Mataró torna a despertar l'interès inversor. D'inversors immobiliaris, és clar.

L'empresa Maresyterey, propietat del futbolista Andrés Iniesta, farà efectiva la compra per 11,5 milions d'euros i es fa seus 30.642 metres quadrats. En l'acord s'estableix que malgrat el planejament urbanístic permetria destinar fins a un 84% del sòl a habitatges, només se'n construirà un 70%. D'aquesta manera es doblarà l'espai destinat a empreses i comerços, que passen del 16% al 30%. A canvi, l'Ajuntament es compromet a tramitar el projecte de reparcel·lació del sector abans de cinc mesos, pel que el calendari podria propiciar que les grues entressin aquest mateix any al sector.

"Mataró torna a ser atractiva"
Per l'Alcalde, David Bote, l'operació és doblement satisfactòria. Celebra que "ens permet desencallar un sector absolutament estratègic per la ciutat"  i ho posa d'exemple de com els inversors tornen a la capital del Maresme perquè, va dir, ""Mataró torna a ser atractiva". 

En aquest sentit, també Núria Moreno i Juan Carlos Jerez van defensar les bondats de l'operació perquè permet un aprofitament més terciari del previst en el planejament, acordat entre les parts, sense necessitat de canvi en el Pla General.

Solars Iveco-Pegaso

Així, tot i que s'havia previst per la zona un 84% del sòl a habitatges i un 16% a terciari, en l'acord fet públic l'inversor es compromet a renunciar a part de l'habitatge lliure que pot fer per duplicar el sòl destinat a l'activitat econòmica, que passarà a ser el 30%, mentre que el 70% seran pisos. Així, pràcticament es dobla la part destinada "a generar activitat econòmica, que és l'important per la ciutat en la lluita contra l'atur", insistia Bote, que també posava en valor que no es retalla la part d'habitatge de protecció oficial o preus assequibles, sinó la de preu competitiu. En aquests moments a tot el litoral són moltes les promocions d'habitatge d'alt standing.

El compromís municipal

D'altra banda, l'Ajuntament es compromet a tramitar el projecte de reparcel·lació del sector abans de cinc mesos i a aprovar-lo al més aviat possible. La compra-venda es formalitzarà oficialment el pròxim 23 de març i en aquest acte es preveu que l'empresa dipositarà una fiança d'1,5 milions que se li retornaran quan acabi les edificacions terciaris compromeses.

Andrés Iniesta

Maresyterey, l'empresa d'Iniesta

Qui hi ha darrera aquesta gran operació és la societat Maresyterey, propietat del capità del Futbol Club Barcelona Andrés Iniesta. Es tracta d'una empresa constituïda pel futbolista que gestiona els drets d'imatge del jugador, en la línia de societats similars. Maresyterey ja té altres propietats a la zona i no és la única empresa del futbolista Manxec que també en té una pròpia de producció vitivinícola. La relació d'Iniesta amb Mataró ve de lluny ja que la seva parella és mataronina. 

Es liquida Porta Laietana
La venda de la gran parcel·la d'Iveco-Pegaso permet a l'Ajuntament liquidar Porta Laietana. Aquesta era la denominació de la corporació meitat pública-meitat privada que es va constituir per desenvolupar tot el sector i que va acabar per engreixar la motxilla de números vermells del Grup PUMSA. Amb la venda d'Iveco-Pegaso, es desmantella l'empresa que estava participada al 50 per cent per l'empresa de promocions urbanístiques municipals i al 50 per cent per Copcisa i s'avança en els plans de sanejament i canvi de rol de la pròpia empresa municipal d'urbanisme.