Estudiaran la construcció d'habitatge cooperatiu

Mataró aposta per la construcció d'habitatge de tipus cooperatiu en cessió d'ús en solars, edificis buits o en desús de propietat municipal

  • Laia Mulà / Daniel Ferrer
  • Dilluns, 10 Juliol 2017 12:56

Ple de juliol

El Ple Municipal de juliol va aprovar una proposta pel lliurament de solars i edificis buits i en desús de propietat municipal per construir habitatge cooperatiu en cessió d'ús. La proposta de resolució, presentada per ICV-EUiA i la CUP i amb el suport d'ERC i VOLEMataró, va rebre les abstencions del PP, C's i PxC i el suport de l'equip de govern. El motiu de la proposta és, segons va llegir Esteve Martínez (ICV), que “el dret a l'habitatge no queda garantit” perquè hi ha qui no en pot comprar o llogar.

Aquesta proposta es presenta com una alternativa per satisfer la necessitat bàsica de tenir un habitatge digne a través d'una cooperativa. El model proposat, anomenat de Cessió d'Ús o model Andel, es basa en una cooperativa d'usuaris i habitatges en la qual la propietat dels immobles està en mans de la cooperativa i els seus membres es beneficien de l'ús transferible de l'habitatge pagant una quota mensual assequible i una entrada inicial retornable.

Les dades

Segons van destacar els autors de la proposta, un de cada tres habitants de Copenhaguen viu en aquest tipus d'habitatges. També a Uruguai unes 25.000 persones viuen en les 400 cooperatives d'habitatges existents. A Catalunya, va ser Sostre Cívic qui va introduir aquest model fa més d'una dècada.

Estudiaran la disponibilitat de solars i edificis

L'acord aprovat proposava la creació d'una Taula de treball de l'Habitatge Cooperatiu per tal de promocionar l'habitatge de lloguer assequible. També es realitzarà un estudi sobre la disponibilitat de solars municipals que podrien cedir-se en dret de superfície i un altre estudi sobre la disponibilitat d'edificis municipals en desús susceptibles de cedir-se a projectes d'habitatge cooperatiu.

Ple de juliol
Una taula de debat
El pròxim 20 de juliol tindrà lloc una taula de debat al voltant de la necessitat d'habitatge de lloguer social. Aquesta proposta serà contemplada en la reunió i, segons Núria Calpe, regidora d'Urbanisme i Habitatge, “des del govern donarem suport a la proposta perquè és una línia de treball a explorar”.