Mataró exposa l'obra d'una mèdium de Cabrils de principis del segle XX

Josefa Tolrà creava quan estava en trànsit després de la mort de dos dels seus tres fills

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 30 Desembre 2013 00:00

Josefa Tolrà pintora

La sala d'exposicions de Can Palauet acull fins al mes de març l'obra inèdita de Josefa Tolrà, una pagesa i mèdium de Cabrils que dibuixava quan estava en trànsit.

"Dibujo fuerza fluídica" és l'epígraf amb que signava molts dels seus dibuixos Tolrà i que ara dóna nom a la primera exposició de l'obra d'aquesta pagesa que va començar a crear quan tenia 60 anys, després de la mort de dos dels seus tres fills. El xoc emocional d'aquestes pèrdues haurien provocat les seves alteracions psicofisològiques. Escrivia novel·les, feia dibuixos i bordava teles sense haver rebut mai cap mena de formació.

Anònima

La comissària de l'exposició, Pilar Bonet, explica que Tolrà creava quan estava en estat de trànsit i que bona part de la seva obra no la reconeixia com a pròpia, sinó que la signava a altres artistes i escriptors, reservant-se per a ella el paper de mitjancera entre el món espiritual i el món material. La seva obra pictòrica suma prop d'un centenar de dibuixos plens de detalls i sempre amb presència de figures humanes.

Van ser pintors i poetes com Joan Brossa, Modest Cuixart i Antoni Tàpies, entre d'altres, el que van descobrir la magnitud de l'obra de Tolrà. En vida només va exposar un dia en una galeria de Barcelona i actualment només és accessible al gran públic una petitíssima mostra de la seva obra al MACBA i al Museu Reina Sofia de Madrid. Ara, 54 anys després de la seva mort, Mataró acull l'exposició més complerta mai vista de Tolrà.

L'exposició és una producció de la Direcció de Cultura i iniciativa d'ACM (Associació per a la Cultura i l'Art Contemporani) a cura de Pilar Bonet, qui juntament amb Sandra Martínez, Dani Montlleó i Eulàlia Salvador han realitzat la recerca, investigació i documentació de l'obra. La mostra inclou una entrevista amb Maria Tolrà, la neboda de Josefa Tolrà, i un vídeo inèdit enregistrat el febrer de 1998 en què Joan Brossa explica com va conèixer la vident i artista.

5 apartats
L'exposició està dividia en 5 apartats: "Narrar el verb", amb escrits i les il·lustracions de les llibretes de Tolrà; "Obrir els ulls", que recopila dibuixos de paisatges, llegendes, històries, mites i diferents personatges; "Teixir els fils", que descobreix la faceta en l'art dels brodats; "Fer el silenci", una mostra de quadres amb escenes bíbliques, figures de Jesús, apòstols i madones, i "Tancar els ulls", amb l'univers mediúmic com a element central.