Vida i obra de l’escultor mataroní Damià Campeny, al Museu de Mataró

Des del passat divendres i fins el 27 d’octubre, Ca l’Arenas Centre acull l’exposició ‘Reflexos. L'obra de Damià Campeny’, comissariada per Anna Riera Mora

Exposició Damià Campeny

L’obra i vida de Damià Campeny seran les protagonistes a Ca l’Arenas Centre d’Art del Museu de Mataró fins el 27 d’octubre. ‘Reflexos. L'obra de Damià Campeny’, comissariada per Anna Riera Mora, aprofundeix en la figura de l’escultor mataroní amb l’objectiu de donar a conèixer a la seva ciutat natal la seva trajectòria artística com a expressió d’una època i d’un ideari estètic.

A més a més, l’exposició reconeix el valor de l’escultura neoclàssica catalana en l’àmbit internacional, a través de l’anàlisi de materials, processos artístics, temes i models. Els àmbits de la mostra il·lustren la relació de Campeny amb Mataró, la seva formació a Barcelona i a Roma, el sistema de pensions de les acadèmies d’art, la còpia d’obres de l’Antiguitat, el procés creatiu que condueix del dibuix al marbre i la interpretació dels models que van inspirar la seva representació ideal de la figura femenina.

Una trentena d’obres originals

Segons informen els organitzadors de la mostra, “l’exposició de Ca l’Arenas, no ha pretès traslladar l’estatuària de gran format ubicada a la Casa Llotja de Mar, sinó que s’ha organitzat amb préstecs del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts Sant Jordi, del Museu Frederic Marès, la Reial Academia de Bellas Artes de San Fernando de Madrid o de la Casa Museu Santacana de Martorell, que ha reunit un conjunt d’una trentena d’obres originals”.

En el decurs del procés de restauració de l’obra de Damià Campeny que forma part del fons del Museu de Mataró s’ha desvelat que al revers d’un dibuix que representa La Santíssima Trinitat hi ha un altre dibuix d’època posterior que correspon de ben segur al disseny d’un objecte decoratiu, totalment inèdit.

L’exposició s’acompanya de textos i reproduccions d’altres obres de context i documents originals, tot cercant un recorregut que permet al visitant de concebre les raons dels plantejaments estètics del corrent estètic del neoclassicisme, del qual Campeny n’és un dels principals representants al nostre país. D’altra banda, l’exposició comptarà amb diferents activitats complementàries com ara una visita a la Casa Llotja i a la Reial Acadèmia de Belles Arts de Barcelona, visites guiades i activitats familiars.

D’aprenent a mestre

Damià Campeny va néixer a Mataró l’any 1771. Després d’uns quants anys d’estudi a l’Escola Gratuïta de Dibuix de Barcelona, va guanyar una pensió per continuar-se perfeccionant a Roma, on va viure del 1797 al gener del 1815. Durant aquells anys d’auge de l’art neoclàssic, la ciutat italiana es va convertir en el destí obligat de pintors i escultors de tot Europa.

A les aules de la Scuola del Nudo i sota el mestratge de l’escultor venecià Antonio Canova (representat amb 4 dibuixos originals a la mostra), Campeny va assimilar els principis estètics neoclàssics, esculpint obres mestres com Lucrècia o Cleòpatra. Actualment, podem admirar marbres, bronzes o guixos de gran format de Campeny a l’Acadèmia de Sant Jordi, a la Casa Llotja de Mar, al Museu Nacional d’Art de Catalunya, al Museu Frederic Marès a Barcelona i al Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú.