Imprimir aquesta pàgina

Els Capgrossos de Mataró veuen "precipitat" prendre cap decisió sobre la temporada castellera

El president de la colla admet que és pessimista sobre les possibilitats de que se celebri l'actuació de Les Santes

Capgrossos 2020

"Sóc bastant pessimista pel que fa al primer tram de la temporada, quedarà molt tocat a nivell d'actuacions", són paraules del president dels Capgrossos de Mataró, Victor Payerol, en declaracions a l'ACN. De moment, l'afectació és important i ja han hagut de suspendre totes les actuacions a casa que tenien previstes fins el 26 d'abril. "Ens ha afectat tot el calendari, hem perdut actuacions destacades com la de la Festa Major de Terrassa, el 5 de juliol", explica Payerol, que afirma que també penja d'un fil la de Les Santes.

El més probable és que el primer tram no existeixi. Nosaltres el considerem fins a finals de juliol, per la diada de Les Santes, i veurem si la podem resoldre. Però jo sóc una miqueta pessimista, ja que hem tingut algun contacte amb l'Ajuntament i ja ens han indicat que no tenen del tot clar que encara que es desconfini a la població es pugui agrupar a més de 1.000 persones en una plaça. I evidentment nosaltres fem castells per la gent, pel públic, i no tindria sentit que si no es puguessin agrupar 1.000 persones en una plaça puguéssim fer una Diada”

Capgrossos Mataró, capgrossos concurs castells

Pel que fa al Concurs de Castells, ha apuntat que com a colla no han establert un posicionament clar sobre si s'ha de celebrar o no. Amb tot, ha apuntat que a títol personal considera que "prendre una decisió ara seria precipitat". Payerol considera que pel món casteller i per la cultura catalana "seria una gran notícia que es pogués dur a terme aquesta festa dels castells". Des del seu punt de vista s'hauria de prendre una decisió en el darrer moment i mantenir-la "sempre i quan no hi hagi perill evident i es compleixin les mesures sanitàries necessàries".

Un impacte "important"

El president dels Capgrossos reconeix que el coronavirus tindrà un impacte important en la colla i en la qualitat dels castells que podran assolir-se aquesta temporada. "Si en una temporada normal sabíem que podriem arribar a Santes amb garanties de poder afrontar els castells de nou, ara haurem de ser conscients que si reprenem l'activitat després de Santes trigarem mesos a posar-nos a to, necessitarem fer una readaptació i no arribarem a màxims", remarca.

Capgrossos Mataró, capgrossos sant jordi

Payerol ha explicat que la colla ha seguit cobrant les quotes, però adverteix que han perdut els ingressos que percebien de les actuacions que han hagut d'anar suspenent. "Estem intentant pactar una moratòria del lloguer del local amb l'empresa pública que n'és propietària, però per ara no ho hem aconseguit", lamenta. Tot plegat dibuixa un escenari poc optimista pels mataronins: "Aquest 2020 el balanç serà negatiu i tindrem una pèrdua d'ingressos que tot i no ser molt elevada ens afectarà", ha reconegut.

El món casteller confia en poder celebrar la temporada i que es mantingui el Concurs de Castells

La crisi del coronavirus ha impactat de ple en el calendari de diades, que difícilment encaixen en el distanciament social que imposa la pandèmia. Amb tot, les colles asseguren a l'ACN que preveuen que hi hagi temporada, tot i que el primer tram se'n ressentirà, i confien que el Concurs de Castells de Tarragona pugui celebrar-se, sempre que compti amb el suport de les colles. Amb tot, constaten la preocupació per com es recuperarà el nivell, especialment, el de la canalla, que hi té un paper "cabdal". La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) admet que la principal preocupació a hores d'ara és saber com serà el desconfinament i el retorn a la normalitat. L'entitat assumeix que, pel contacte físic i la proximitat que requereix, l'activitat castellera serà una de les que trigaran més a recuperar-se. "No ens imaginem fer castells amb mascareta o haver de mantenir una certa distància. En el món casteller aquestes prevencions no són aplicables", afirma a l'ACN Sergi Font, vicepresident de la Coordinadora i membre de la junta directiva dels Marrecs de Salt.