Obra antiga de Simon per encetar el curs artístic

Parlem amb l'artista mataroní, que és el convidat de la Col·lectiva de Sant Lluc amb què s'obre temporada

  • Mireia Camacho // Foto: arxiu
  • Dijous, 20 Setembre 2018 12:38

Cultura 2018, jaume simon

Jaume Simon és un artista mataroní que fa 45 anys que exerceix. Va començar de ben jove, i al llarg de la seva trajectòria ha experimentat tant amb la pintura com amb l'escultura. Membre del col·lectiu CAPS.A, aquest 2018 és el convidat a la Col·lectiva Sant Lluc, on exposarà 8 de les seves escultures. Simon protagonitza, doncs, l'exposició amb què s'obre la porta al nou curs artístic a la ciutat. L'exposició es pot veure a l'Ateneu de la Fundació Iluro del 20 de setembre al 4 de novembre.


En què es basen les seves obres? Quina és la font d'inspiració?

M'inspiro sobretot en les meves vivències, tot i que hi ha coses que simplement me les imagino i les transformo en obres.

Exposa 8 escultures. Què el va inspirar a crear-les?

Aquestes escultures ja tenen 25 anys. Havien estat exposades a Mataró i Girona, però mai totes juntes. Totes les escultures estan fetes de ferro, però n'hi ha una que conté una copa de vidre que suggereix una forma femenina i que serveix per prendre, celebrar... El que em va inspirar a fer-la va ser un poema de Joan Vinyoli.

Què volen transmetre les escultures?

Les 8 peces parlen de les fabulacions que fem els humans per comunicar-nos amb el que no coneixem. Establim un diàleg entre nosaltres però també amb alguna cosa més. Un exemple serien les piràmides egípcies, que volien ser un punt de comunicació amb els déus.

El cartell de la col·lectiva d'enguany també és obra seva.

Sí, de fet la mà que apareix és la mà del meu fill petit, que dóna la casualitat de què també es diu Lluc.

Al Col·legi d'Aparelladors hi ha obra seva exposada dins dels finalistes de la Biennal.

Sí. En aquesta altra exposició hi ha 75 apunts de mida A4 basats en fragments de poemes que m'agraden. Partir d'un poema implica no haver de començar amb el paper en blanc, és més fàcil trobar la inspiració.